Trawa na naszym trawniku rośnie zielona i bujna. To było ekscytujące przyglądać się, jak wschodzi, najpierw drobna i delikatna, potem coraz silniejsza i wysoka.
Teraz, gdy wszystko już się zazieleniło, zaczęliśmy wyobrażać sobie, jak chcielibyśmy urządzić ten nasz mały zakątek raju, nie chcemy wybierać pospiesznie, ale spokojnie i wszystkiego doświadczając. Na razie dotrzymuje nam towarzystwa pięć krzewów białej pnącej róży i dwadzieścia jaśminów, które powinny krok po kroku ozdobić bramę. Jedna rzecz jest w każdym razie pewna: w miesiącach letnich chcemy cieszyć się naszym ogrodem, jak najwięcej przebywać na zewnątrz i otaczać się ludźmi, których kochamy. W zeszłym tygodniu, kiedy temperatury zachęcały do krótkich rękawów i wystawienia skóry na pocałunki słońca, spróbowaliśmy zrobić w domu jeden z naszych ulubionych deserów, który zawsze zamawiamy w barach Vergnano: krem z kawy. Rezultat? Doskonały, a my zaproponujemy go naszym gościom w pierwszy słoneczny dzień!
Krem z kawy
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki (na 1 pucharek)
1 espresso Caffè Vergnano
6 kostek lodu
łyżeczka cukru trzcinowego
1 gałka lodów z gorzkiej czekolady
1 gałkalodów waniliowych
gorzka czekolada
Przygotowanie
- W blenderze umieśćcie kostki lodu, dodajcie cukru i uruchomcie na pierwszej prędkości
- Przygotujcie filiżankę kawy i dodajcie ją do kielicha, miksując uderzeniowo przez około 30 sekund.
- Rozpuśćcie w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i przełóżcie ją do małego rękawa cukierniczego
- Ozdóbcie brzeg pucharka przed włożeniem na dno gałki lodów czekoladowych i gałki lodów waniliowych
- Przefiltrujcie kawę z lodu i przelejcie na lody; udekorujcie pozostałą gorzką czekoladą.