Racjonalna organizacja lodówki pozwala ograniczyć marnotrawstwo i zachować zdrowie. Ale jak to konkretnie zrobić? Odkryjmy trzy proste zasady, aby zoptymalizować przechowywanie.
Ograniczenie marnotrawstwa żywności jest priorytetem dla wszystkich, zarówno ze względów etycznych, jakimi charakteryzuje się odpowiedzialne zachowanie, jak i z uwagi na fakt, że z ekonomicznego punktu widzenia oszczędza się pieniądze. Mało rozsądne zachowanie zaczyna się wraz z powrotem do domu, kiedy pochłonięci tysiącem rzeczy do zrobienia, otwieramy lodówkę, martwiąc się jedynie o to, by zmieścić zakupioną żywność na dostępnej w niej przestrzeni. Za każdym razem, gdy tak robimy, marnujemy zasoby i dokonujemy zamachu na nasze zdrowie, ponieważ nie wprowadzamy najlepszej możliwej ochrony dla zakupionej żywności. Oto trzy sposoby na ograniczenie marnotrawstwa i jedzenie zdrowej żywności:
Wybierać temperaturę dostosowaną do żywności
Sprawdzać czasy przechowywania: każdy rodzaj żywności ma swój czas przydatności
Uważać na zanieczyszczenie krzyżowe.
Przyjrzyjmy się tym regułom w szczegółach.
Aby nie marnować żywności, musimy wiedzieć, jak działa lodówka i postępować zgodnie z tą wiedzą. Pierwsza zasada właściwej konserwacji dotyczy różnych temperatur w różnych strefach, zaprojektowanych w celu dostosowania do określonych produktów spożywczych. Szuflada na warzywa ma temperaturę około 5 stopni: ważne jest, aby nie myć warzyw przed przechowywaniem w lodówce, aby uniknąć zwiększenia wilgotności, co sprzyja namnożeniu się drobnoustrojów. Kolejną kwestią jest przechowywanie warzyw w workach papierowych lub z mikroperforacjami, które zapewniają dobrą cyrkulację powietrza.
Po oporządzeniu szuflady na warzywa, przenosimy się do strefy bezpośrednio powyżej, która ma temperaturę od 2 do 5 stopni: tutaj będziemy przechowywać żywność, która łatwiej się psuje. Jest to surowe mięso i ryby, które podobnie jak wszystkie świeże produkty mogą ulegać rozwojowi flory bakteryjnej. Kontynuując analizę przykładowej lodówki typu, widzimy, że w centralnej części temperatura wynosi od 4 do 8 stopni: idealnie nadaje się do przechowywania gotowanego jedzenia. Ostatni obszar na górze ma temperaturę od 5 do 8 stopni: do czego możemy go użyć? Sery, przetwory, jogurty i słodycze odpłacą nam się za poświęconą im tu uwagę, zachowując jednocześnie niezmienione właściwości organoleptyczne.
Po wyjaśnieniu różnicy temperatur między różnymi obszarami powstaje pytanie: jak długo przechowywać surowe i gotowane potrawy? I tu pojawia się zasada numer 2: warzywa, jeśli dobrze przechowywane, nadal mogą być świeże po ośmiu dniach, a mięso może być używane nawet po trzech dniach, ale dla ryb i mięsa mielonego przechowywanie wynosi 24 godziny. Do lodówki wkładamy jednak również gotowaną żywność pozostałą po posiłkach: w związku z tym doskonałą radą, by zapobiegać marnotrawstwu, jest kupowanie i gotowanie tylko takiej ilości jedzenia, która zostanie skonsumowana. Jeśli jednak pomimo naszych starań zostaje nam jedzenie, należy pamiętać, że makaron i gotowane ryby mogą pozostać w lodówce przez dwa dni, a sos pomidorowy maksymalnie 3-4 dni.
Zasada nr 3 pozwala nam z łatwością uniknąć niebezpiecznego zanieczyszczenia krzyżowego. Myślenie, że zatrucie pokarmowe może się wydarzyć tylko poza lodówką, jest błędem. W rzeczywistości, żywność w lodówce musi być starannie oddzielona, zwłaszcza surowa od gotowanej: ta ostatnia może zostać skażona przez pierwszą, a nie będzie miała dalszej obróbki cieplnej w celu wyeliminowania patogennych mikroorganizmów. Specjalne zamknięte pojemniki są idealne, aby uniknąć problemu.