przepisy

Słona kawa. Kiedy kawy nie pije się w kuchni, ale dodaje ją do garnka

Nie tylko do picia: kawa jest także składnikiem przepisów słodkich i słonych. W proszku czy jako espresso, oto zasady, jak ją stosować we właściwy sposób i osiągnąć pożądany rezultat…

Wykorzystywanie kawy w kuchni może wydawać się łatwe, ale takie nie jest.
I nie mówimy tu oczywiście o podawaniu dobrej kawy pod koniec posiłku, ale o używaniu kawy jako składnika receptur na desery lub potrawy słone.

W proszku, w grubo mielonych ziarnach, espresso, z kafetierki lub ziarna rozpuszczalne typu instant: istnieje wiele receptur, które znajdują wśród swoich składników miejsce na kawę. Wyniki? Bardzo interesujące.

Jeśli i Ty chcesz spróbować swoich sił w sztuce kawowej w kuchni, nie będąc częścią Olimpu gwiadkowych szefów, jest kilka kwestii związanych z kawą, które należy uwzglęnić, a których prawdopodobnie nawet ci najbardziej zapaleni nałogowcy kawy nie znają, tymczasem są one przydatne i decydujące dla powodzenia przepisu. 

Palenie kawy

Lżejsza, czyli palona w niższych temperaturach, kawa będzie mieć jaśniejszy kolor,ale smak kwaśniejszy, przez co jest wskazana od odtłuszczenia podniebienia, a zatem doskonale łączy się z daniami bogatymi w tłuszcz i przyprawy, takimi jak potrawy na bazie wieprzowiny. Mocniejsze palenie daje ciemniejszą kawę, o bardziej gorzkim smaku, która jest ogólnie bardziej polecana do dziczyzny i ptactwa.  

Kawa arabica czy robusta

Fundamentalne znaczenie ma także mieszanka: te z większą zawartością przypraw świetnie nadają się do dań z ryb, zaś mieszanki jednogatunkowe są bardziej zalecane do konkretnych, szczególnych dań, ponieważ można je niemal „spersonalizować”… mieszanka, w której przeważa arabica, słodsza i delikatniejsza, pasuje do przygotowania pierwszych dań, słodkich i słonych musów, deserów; natomiast robusta, o bardziej drzewnym i ściągającym charakterze, podkreśla smak mięs.  

Garść…

Jakkolwiek przynosi dobre rezultaty jako przyprawa, stosowana do posypywania określonych pokarmów, sproszkowana kawa jest w każdym razie bardzo gorzka, i w ustach jej smak i niemal lepka konsystencja nie powinny absolutnie zdominować smaku potrawy. Mielona mieszanka, którą kupuje się do kafatierki może także okazać się zbyt grubo mielona i powinna zostać zmielona dla uzyskania drobniejszego pudru i uniknięcia ryzyka jej zbytniej ziarnistości pod zębami.

 Karmel, suszone owoce i inne połączenia

Jako że sama jest palona, kawa doskonale komponuje się z innymi prażonymi smakami, takimi jak karmel lub suszone owoce. Wiele potraw, takich jak ciasto kawowe z pekanami i karmelem, lub bardziej wyrafinowana cielęcina pod pierzynką z suszonych owoców z dodatkiem kawy, stanowi najlepszą syntezę tych smaków. Jako że łączy je wspólny mianownik przypieczonych nut, dobrym połączeniem jest kawa i bekon, z którego może powstać pierwsze danie z makaronem na kawie z zapiekaną pancettą … Inną niezwykłą kombinacją jest kawa i rum, i to nie tylko, by „poprawić” espresso: doskonały jest gulasz wołowy z kawą i rumem, aromatyzowany cynamonem …

 By stosować ją jak najlepiej

Aby nie marnować resztek kawy, można ją mrozić w pojemnikach na lód i wykorzystywać do przygotowywania kawy mrożonej, gulaszów czy sosów. Aby zwalczyć jej nadmierną kwaskowatość, wystarczy dodać szczyptę soli. Wreszcie, mielona kawa raczej szybko traci aromat, wskazane jest zatem kupowanie kawy ziarnistej i mielenie jej w danej chwili w takiej ilości, jakiej się potrzebuje.

CAFFÈ VERGNANO NA DZIŚ

Puszki obfitości - jak powtórnie wykorzystać puszki po kawie?

Według najnowszych badań 73% Polaków pije kawę codziennie. Wypijamy jej zwykle więcej niż filiżankę w ciągu dnia. Po kawie zostają nam zazwyczaj słoiki lub puszki. Jak wykorzystać je ponownie? Przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji, które mogą okazać się pomocne.

Szacuje się, że roczne zużycie puszek na świecie wynosi ponad 220 miliardów. Statystycznie na Polaka przypada ich około 50. Nawet połowa tej ilości stanowi spory materiał do wykorzystania. Co więcej! Puszki po kawie nie muszą być wcale nudne i sztampowe. Warto je udekorować po swojemu lub skorzystać ze specjalnych kreatorów. Wówczas nasze puszki będą się wyróżniać. Co możemy z nich zrobić?

Gdzie puszek sześć, tam będzie co jeść

Kuchnia to miejsce, gdzie przyda się każdy dodatkowy pojemnik. W puszce możemy umieścić cukier, sól, makarony, mąkę czy płatki owsiane – każdy z tych produktów wymaga oddzielnego pojemnika. Jeśli nasza puszka po kawie nie jest nadzwyczaj ozdobiona, stwórzmy taką, aby pasowała tematycznie do produktu. Warto dodać też etykietkę, którą możemy wykonać sami lub kupić w sklepie papierniczym.

Uporządkuj przybory

Długopisy bez stałego miejsca, nożyczki czy linijki porozrzucane po całym domu. Chcąc uniknąć takiego widoku, wykorzystajmy puszki jako organizery. Sposobów na ozdobienie pojemników jest wiele: technika decoupage’u, użycie bloku kreatywnego czy pomalowanie na ulubiony kolor. Ciekawym dodatkiem będą też naklejki. Dopasowane do naszych upodobań na pewno ucieszą oko.

Skarbonka lub opakowanie na prezenty

Jak mówi przysłowie: „grosz do grosza, a będzie kokosza”. Oszczędzanie to nawyk, który zdecydowanie pomaga w życiu, a puszka przerobiona na skarbonkę będzie nas dodatkowo mobilizować. Pojemnik po kawie może stać się również ciekawym opakowaniem na prezenty urodzinowe czy świąteczne. Kolorowy, dopasowany do specjalnej okazji, na którą go przygotujemy, będzie wyjątkową pamiątką dla obdarowanego.

A może doniczki?

Rośliny pozwalają się wyciszyć i uspokoić. Nie trzeba wcale kupować kolejnych doniczek, aby uprawiać je w domu. Wystarczy wykorzystać posiadane przez nas puszki, które można pomalować farbą akrylową czy też pozostawić w pierwotnym stanie. Będą nam wówczas przy okazji przypominać o naszej ulubionej kawie. Pamiętajmy tylko o nawierceniu otworu od spodu puszki, aby puszka nie gromadziła nadmiaru wody. W ten sposób zyskamy oryginalne i funkcjonalne osłonki na rośliny czy zioła uprawiane w domu.

Nie potrzeba wielu przygotowań, aby udekorować puszkę po kawie. Wystarczą podstawowe narzędzia, jak pędzel, farba, taśmy dekoracyjne czy papiery do decoupage’u. Tak udekorowana puszka sprawi nam radość nie tylko dlatego, że stanie się naszym autorskim dziełem, ale też dlatego, że nadamy drugie życie przedmiotowi, który w przeciwnym razie wylądowałby na śmietniku.

zobacz więcej

Jak wykorzystać fusy z kawy: UPRAWA ROŚLIN

Czy wiecie, że owoce kawy są bardzo odporne na szkodniki i choroby? To jeden z powodów, dla którego fusy po kawie doskonale sprawdzą się w domowej pielęgnacji kwiatów domowych i ogrodowych.  Przeczytajcie, jak można je wykorzystać.

Optymalne warunki dla uprawy kawy to te, które występują w klimacie równikowym i subtropikalnym. Krzewy kawowca potrzebują odpowiedniego nasłonecznienia, wysokiej wilgotności, a także urodzajnej gleby, która jednocześnie absorbuje wodę, ale i ją zatrzymuje. Hodowane w takich warunkach ziarna kawy zawierają magnez, potas, związki azotu i fosfor, które stanowią doskonałą odżywkę dla roślin.

1. Nawóz

Fusy w sposób naturalny spulchniają glebę, a dzięki zawartości składników odżywczych i mikroelementów poprawiają i wzbogacają jej strukturę. W przypadku kwiatów doniczkowych wystarczy 2 łyżeczki fusów wymieszać z ziemią z dna doniczki i już uzyskamy wartościowe podłoże do hodowli roślin w domu. Natomiast jeśli uprawiasz ogród, przekop ziemię wokół roślin i wymieszaj ze szklanką fusów. Zabieg ten jest szczególnie polecamy przy roślinach, które lubią lekko kwasowy odczyn gleby.

2. Odżywka do podlewania

Roztwór z wody i fusów świetnie nada się do pielęgnacji roślin potrzebujących kwaśnego podłoża, zarówno tych uprawianych w ogrodzie (jak borówki i brusznice, wrzosy, hortensje czy różaneczniki), jak i w domu (begonie, difenbahie, fiołki afrykańskie czy popularne paprocie). Pół szklanki fusów zalej 5 litrami wody i poczekaj aż napęcznieją. Tak przygotowaną odżywką podlewaj rośliny raz na 2 tygodnie.

3. Ściółka

Fusy sprawdzą się również w roli ściółki, będą bowiem powoli uwalniały do gleby związki azotu. Wystarczy rozsypać je wokół roślin i przysypać korą, żeby nie zostały rozniesione przez wiatr. Za ściółkę z fusów szczególnie wdzięczne będą marchewki, pomidory i róże. Przy kwiatach doniczkowych należy pamiętać, żeby rozsypać wysuszone fusy, w przeciwnym razie mogą spleśnieć i zmniejszyć dostęp roślin do tlenu.

zobacz więcej

Zarejestruj się newsletter

Obserwuj Caffè Vergnano