styl życia

Dzień Ziemi obchodzony jest na całym świecie 22 kwietnia. Rocznica ta została po raz pierwszy zainaugurowana przez Organizację Narodów Zjednoczonych w 1970 roku w celu podniesienia świadomości społecznej w zakresie ochrony środowiska. Z biegiem lat, dzięki eksplozji Internetu i portali społecznościowych, to święto zaczęło nabierać coraz większego znaczenia a jego „zaraźliwość” pojawiłą się wraz z hashtagiem #earthday.

Z roku na rok Światowy Dzień Ziemi zwraca uwagę na liczne i coraz bardziej istotne kwestie ekologiczne, a każda edycja Dnia Ziemi skupia się na konkretnej kampanii.

Edycja 2018 koncentruje się na stale rosnącej produkcji odpadów z tworzyw sztucznych i wynikającym z tego zanieczyszczeniu źródeł wodnych. Od zatrucia życia morskiego do zanieczyszczenia naszych plaż i krajobrazów oraz przepełnienia wysypisk, gwałtowny wzrost ilości tworzyw sztucznych jest coraz bardziej realnym zagrożeniem dla przetrwania naszej planety.

W odpowiedzi na to Dzień Ziemi 2018 skoncentrowany będzie na gromadzeniu i upowszechnianiu informacji, organizacji i wspieraniu działań, skierowanych ku zmianie postaw i zachowań ludzkich, ściśle powiązanych z tworzywami sztucznymi. Ambitnym celem jest w istocie wprowadzenie obywateli świata na mowy poziom świadomości w zakresie zanieczyszczenia tworzywami sztucznymi, co przyczyni się do pozytywnego sprzężenia zwrotnego w postaci pozytywnych zachowań.

Obecnie produkuje się rocznie około 300 milionów ton tworzyw sztucznych do produkcji toreb, butelek, opakowań i innych produktów na całym świecie. Niestety, tylko około 10% wyprodukowanego tworzywa sztucznego jest poddawane recyklingowi i ponownie wykorzystywane w prawidłowy sposób. Reszta trafia na składowiska odpadów lub do naszego środowiska naturalnego, gdzie niebezpieczne substancje chemiczne rozprzestrzeniają się w glebie i otaczających ją wodach, zagrażając człowiekowi i przyrodzie.

Strona internetowa www.earthday.org gromadzi wiele inicjatyw promowanych przez firmy, organizacje i osoby prywatne, które mogą wnieść swój wkład w trwającą kampanię.

Ponadto, przed Dniem Ziemi, ukazał się kalkulator online (dostępny tutaj), który umożliwia każdemu określenie ilości odpadów plastikowych wytwarzanych na co dzień, wraz z zestawem narzędzi (pobierz go tutaj), zawierającym dobre praktyki w zakresie zmniejszania ilości odpadów plastikowych. Pod uwagę wzięto różne produkty: od plastikowych talerzy po szczoteczki do zębów. Wszystkie z nich są przedmiotami codziennego użytku, tak jak w przypadku kawy.

Nagły wybuch zainteresowania kawą w kapsułkach sprawił, że espresso stało się przyjemnością nie zawsze zgodną z zasadami zrównoważonego rozwoju. Wystarczy tylko pomyśleć o wytycznych kilku europejskich miast, takich jak Hamburg, które już dwa lata temu zakazały stosowania kawy w plastikowych kapsułkach w celu ograniczenia produkcji odpadów plastikowych, które nie nadają się do ponownego przetworzenia.

Czy to oznacza, że powinniśmy czuć się winni, gdy pijemy espresso w domu? Właściwie nie. Rozwiązanie to z pełną dumą pochodzi z Włoch.

W 2015 roku, na długo przed tym trendem, Caffè Vergnano, najstarsza włoska firma zajmująca się paleniem kawy, wprowadziła na rynek Èspresso 1882, pierwszą na rynku masowym gamę kapsułek nadających się do kompostowania, kompatybilnych ze standardem Nespresso. Kompostowalność oznacza, że po wydaniu kawy kapsułka może zostać wyrzucona do pojemnika na odpady organiczne, a następnie odzyskana w celu przekształcenia jej w kompost.

To innowacyjne i nowatorskie rozwiązanie oferuje konsumentom możliwość delektowania się prawdziwym włoskim espresso przy jednoczesnym zachowaniu zrównoważonego rozwoju i świadomości.

Kilka kluczowych danych liczbowych: w 2017 roku na całym świecie sprzedano 60 milionów kapsułek kompostowalnych Caffè Vergnano, co stanowi 120 ton tworzyw sztucznych, które można przekształcić w kompost, nie gromadząc ich na składowiskach odpadów.

Te istotne dane liczbowe mogą odegrać ważną rolę w ograniczaniu ilości odpadów plastikowych, jeżeli będą połączone z właściwą codzienną gospodarką sortowaniem odpadów.

Zawsze wierzyliśmy w segment kapsułkowy, wyprzedzając trendy i wprowadzając na rynek pierwszą kapsułkę kompatybilną z Nespresso, dzisiejszym liderem tego standardu na rynku„, powiedziała prezes Caffè Vergnano, Carolina Vergnano. Od samego początku koncentrowaliśmy się na innowacyjności A teraz jeszcze bardziej, gdy mamy do czynienia z prawdziwym projektem dotyczącym ochrony środowiska„.

Kapsułki Èspresso 1882 posiadają certyfikat Vinçotte (organizacja rozpoznawalna na całym świcie) o nazwie „Kompost OK”, który można znaleźć w sklepach detalicznych lub w sklepie internetowym Caffè Vergnano.

Są one przyjazne dla środowiska, a kawa jest tak dobra, jak zawsze. Nowe kapsułki zachowują aromat mieszanki Caffè Vergnano, zapewniając jednocześnie doskonałą jakość filiżanki kawy.

Istnieją też liczne inicjatywy Caffè Vergnano wspierające Dzień Ziemi, a wszystkie promowane są przez hashtag #bevicompostabilmente! (pij ekologicznie). Oto one:

  • Konfigurator puszki, platforma online umożliwiająca dostosowanie puszki do potrzeb użytkownika, charakteryzująca się dwoma tłami, poświęconymi specjalnie Dniu Ziemi 2018.

  • 16 kwietnia (do 13 maja) na platformie Instagram uruchomiona zostanie inicjatywa #vergnanogoododhabits, aby zachęcić użytkowników do zamieszczania zdjęć swoich dobrych nawyków, towarzyszących filiżance kawy z możliwością wygrania kuponów rabatowych do sklepu e-commerce.

  • Na stronie www.caffevergnano.com znajduje się teraz nowa sekcja #bevicompostabilmente, w całości poświęcona inicjatywom proekologicznym promowanym przez Firmę, a w tygodniu Dnia Ziemi 2018 strona główna będzie w całości zielona.

  • Wydarzenie zorganizowane we współpracy z Eataly US: przed sklepami w Nowym Jorku, Bostonie i Los Angeles „flota” zielonych rowerów pod marką Caffe Vergnano będzie przyciągać uwagę przechodniów, którzy będą mogli wziąć udział w zabawnej „zielonej” ankiecie, aby wygrać kupony rabatowe i książkę kucharską Made in Italy.

Wszystkie informacje dostępne są pod adresem www.caffevergnano.com, na stronie głównej, która w ciągu tygodnia Dnia Ziemi będzie ubrana na zielono!

CAFFÈ VERGNANO NA DZIŚ

Puszki obfitości - jak powtórnie wykorzystać puszki po kawie?

Według najnowszych badań 73% Polaków pije kawę codziennie. Wypijamy jej zwykle więcej niż filiżankę w ciągu dnia. Po kawie zostają nam zazwyczaj słoiki lub puszki. Jak wykorzystać je ponownie? Przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji, które mogą okazać się pomocne.

Szacuje się, że roczne zużycie puszek na świecie wynosi ponad 220 miliardów. Statystycznie na Polaka przypada ich około 50. Nawet połowa tej ilości stanowi spory materiał do wykorzystania. Co więcej! Puszki po kawie nie muszą być wcale nudne i sztampowe. Warto je udekorować po swojemu lub skorzystać ze specjalnych kreatorów. Wówczas nasze puszki będą się wyróżniać. Co możemy z nich zrobić?

Gdzie puszek sześć, tam będzie co jeść

Kuchnia to miejsce, gdzie przyda się każdy dodatkowy pojemnik. W puszce możemy umieścić cukier, sól, makarony, mąkę czy płatki owsiane – każdy z tych produktów wymaga oddzielnego pojemnika. Jeśli nasza puszka po kawie nie jest nadzwyczaj ozdobiona, stwórzmy taką, aby pasowała tematycznie do produktu. Warto dodać też etykietkę, którą możemy wykonać sami lub kupić w sklepie papierniczym.

Uporządkuj przybory

Długopisy bez stałego miejsca, nożyczki czy linijki porozrzucane po całym domu. Chcąc uniknąć takiego widoku, wykorzystajmy puszki jako organizery. Sposobów na ozdobienie pojemników jest wiele: technika decoupage’u, użycie bloku kreatywnego czy pomalowanie na ulubiony kolor. Ciekawym dodatkiem będą też naklejki. Dopasowane do naszych upodobań na pewno ucieszą oko.

Skarbonka lub opakowanie na prezenty

Jak mówi przysłowie: „grosz do grosza, a będzie kokosza”. Oszczędzanie to nawyk, który zdecydowanie pomaga w życiu, a puszka przerobiona na skarbonkę będzie nas dodatkowo mobilizować. Pojemnik po kawie może stać się również ciekawym opakowaniem na prezenty urodzinowe czy świąteczne. Kolorowy, dopasowany do specjalnej okazji, na którą go przygotujemy, będzie wyjątkową pamiątką dla obdarowanego.

A może doniczki?

Rośliny pozwalają się wyciszyć i uspokoić. Nie trzeba wcale kupować kolejnych doniczek, aby uprawiać je w domu. Wystarczy wykorzystać posiadane przez nas puszki, które można pomalować farbą akrylową czy też pozostawić w pierwotnym stanie. Będą nam wówczas przy okazji przypominać o naszej ulubionej kawie. Pamiętajmy tylko o nawierceniu otworu od spodu puszki, aby puszka nie gromadziła nadmiaru wody. W ten sposób zyskamy oryginalne i funkcjonalne osłonki na rośliny czy zioła uprawiane w domu.

Nie potrzeba wielu przygotowań, aby udekorować puszkę po kawie. Wystarczą podstawowe narzędzia, jak pędzel, farba, taśmy dekoracyjne czy papiery do decoupage’u. Tak udekorowana puszka sprawi nam radość nie tylko dlatego, że stanie się naszym autorskim dziełem, ale też dlatego, że nadamy drugie życie przedmiotowi, który w przeciwnym razie wylądowałby na śmietniku.

zobacz więcej

Jak wykorzystać fusy z kawy: UPRAWA ROŚLIN

Czy wiecie, że owoce kawy są bardzo odporne na szkodniki i choroby? To jeden z powodów, dla którego fusy po kawie doskonale sprawdzą się w domowej pielęgnacji kwiatów domowych i ogrodowych.  Przeczytajcie, jak można je wykorzystać.

Optymalne warunki dla uprawy kawy to te, które występują w klimacie równikowym i subtropikalnym. Krzewy kawowca potrzebują odpowiedniego nasłonecznienia, wysokiej wilgotności, a także urodzajnej gleby, która jednocześnie absorbuje wodę, ale i ją zatrzymuje. Hodowane w takich warunkach ziarna kawy zawierają magnez, potas, związki azotu i fosfor, które stanowią doskonałą odżywkę dla roślin.

1. Nawóz

Fusy w sposób naturalny spulchniają glebę, a dzięki zawartości składników odżywczych i mikroelementów poprawiają i wzbogacają jej strukturę. W przypadku kwiatów doniczkowych wystarczy 2 łyżeczki fusów wymieszać z ziemią z dna doniczki i już uzyskamy wartościowe podłoże do hodowli roślin w domu. Natomiast jeśli uprawiasz ogród, przekop ziemię wokół roślin i wymieszaj ze szklanką fusów. Zabieg ten jest szczególnie polecamy przy roślinach, które lubią lekko kwasowy odczyn gleby.

2. Odżywka do podlewania

Roztwór z wody i fusów świetnie nada się do pielęgnacji roślin potrzebujących kwaśnego podłoża, zarówno tych uprawianych w ogrodzie (jak borówki i brusznice, wrzosy, hortensje czy różaneczniki), jak i w domu (begonie, difenbahie, fiołki afrykańskie czy popularne paprocie). Pół szklanki fusów zalej 5 litrami wody i poczekaj aż napęcznieją. Tak przygotowaną odżywką podlewaj rośliny raz na 2 tygodnie.

3. Ściółka

Fusy sprawdzą się również w roli ściółki, będą bowiem powoli uwalniały do gleby związki azotu. Wystarczy rozsypać je wokół roślin i przysypać korą, żeby nie zostały rozniesione przez wiatr. Za ściółkę z fusów szczególnie wdzięczne będą marchewki, pomidory i róże. Przy kwiatach doniczkowych należy pamiętać, żeby rozsypać wysuszone fusy, w przeciwnym razie mogą spleśnieć i zmniejszyć dostęp roślin do tlenu.

zobacz więcej

Zarejestruj się newsletter

Obserwuj Caffè Vergnano