Szukacie pomysłu na drinka, który zrobi piorunujące wrażenie na znajomych? Macie już dość standardowych Mohito, Sex on the Beach czy White Russian? Poniżej przedstawiamy przepis tegorocznej uczestniczki zawodów Caffè Vergnano Best Barista 2019, Sylwii Wyrwy. Koktajl oparty jest na syropie z kwiatów egzotycznej klitorii ternateńskiej oraz tradycyjnym włoskim espresso.
Cudowne właściwości
Klitoria ternateńska jest powszechnie znana jako „groszek motylkowy”. To tropikalna roślina pochodząca z Azji. Występuje w Indiach, Chinach, Tajlandii, a także na Madagaskarze i Filipinach.
Klitoria uważana jest za tradycyjny lek ajurwedyjski. Była używana od wieków jako wzmacniacz pamięci, lek antystresowy, przeciwlękowy, przeciwdepresyjny, przeciwdrgawkowy i uspokajający. Jej ekstrakt ma szeroki wachlarz właściwości prozdrowotnych.
Koniecznie spróbujcie!
Składniki na 250 ml:
70 ml espresso Caffe Vergnano
100 ml klasycznego toniku
30 ml Pink Gin
30 ml syropu z kwiatu klitorii*
20 ml soku z cytryny
Przygotowanie koktajlu:
1. Wysoką szklankę uzupełnij kostkami lodu
2. Wlej wcześniej przygotowany syrop z kwiatu klitorii
3. Dodaj 100 ml klasycznego toniku
4. Dolej 30 ml Pink Gin
5. Dodaj espresso Caffe Vergnano
*Przygotowanie syropu z kwiatu klitorii:
1. 10 g świeżych lub suszonych kwiatów zalej 100 ml wody w temperaturze pokojowej
2. Maceruj przez 12h
3. Gotuj przez 15 min na wolnym ogniu z 100 g cukru
4. Odstaw do ostygnięcia