przepisy

Tajemnice cold brew i przepis na Coconut Cold Brew

Cold brew to orzeźwiająca i dodająca energii kawa macerowana na zimno. Choć pierwsze wzmianki o tym niezwykłym napoju pojawiły się w Japonii już w XVIII wieku, to w Polsce dopiero teraz zyskuje on popularność i coraz częściej serwowany jest w kawiarniach i restauracjach. Podpowiadamy, jak przygotować cold brew samodzielnie i przedstawiamy przepis na kokosowy koktajl na bazie „parzonej” na zimno kawy.

Jak przyrządzić cold brew w domu?

Cold brew można przygotować na wiele sposobów, przedstawiamy Wam jeden z łatwiejszych. Sam proces jest niezwykle prosty, choć czasochłonny. Nie ma nic wspólnego z szybkim zaparzeniem popularnego espresso, bowiem cold brew przygotowujemy bez podgrzewania. Do naczynia wsypujemy średnio zmielone ziarna kawy, zasypujemy je lodem, a następnie zalewamy zimną wodą i pozostawiamy w lodówce na około 20 godzin. Całość przykrywamy folią aluminiową. Temperatura od 4 do 8 stopni Celsjusza pozwoli kawie utrzymać miękki i orzeźwiający smak. Po 20 godzinach kawa jest gotowa do wypicia.

Ziarna, smaki, aromaty…

Cold brew wyróżnia się na tle innych kaw. Charakteryzuje ją mniejsza kwasowość oraz pełne, dobrze wyczuwalne body, które gwarantuje długie zachowanie smaku w ustach. W zależności od rodzaju kawy i dodatków użytych podczas przyrządzania napoju, możemy wydobyć całe bogactwo aromatów.

Z ziaren kawy jasno palonej uzyskamy owocowo-kwiatowy aromat, a z gatunków ciemno palonej otrzymamy głęboki aromat z nutą czekoladową. Do przygotowania cold brew można wykorzystać zarówno wanilię, jak i inne przyprawy, które wzmocnią różnorodność smaków. Jeśli podczas procesu macerowania dodamy np. odrobinę bergamoty lub skórki pomarańczowej, aromat i smak będzie zdecydowanie bardziej owocowy i orzeźwiający.

Idealna baza

Cold brew jest też doskonałą bazą do koktajlów. Naszych gości możemy zaskoczyć połączeniem cold brew z tonikiem lub przygotować Cold Brew Coconut, czyli kokosową wersję napoju.

COCONUT COLD BREW

Składniki:

  • 100 ml cold brew (baza do przygotowania koktajlu)
  • 80 ml mleka kokosowego
  • 15 ml syropu czekoladowego
  • 8 ml syropu kokosowego

Przygotowanie:

  1. Napełnij wysoki kubek lodem.
  2. Wlej mleko kokosowe i wymieszaj.
  3. Dodaj 8 ml syropu kokosowego.
  4. Dodaj 15 ml syropu czekoladowego, pozwalając opaść mu na dno.
  5. Na końcu dodaj cold brew.

CAFFÈ VERGNANO NA DZIŚ

Puszki obfitości - jak powtórnie wykorzystać puszki po kawie?

Według najnowszych badań 73% Polaków pije kawę codziennie. Wypijamy jej zwykle więcej niż filiżankę w ciągu dnia. Po kawie zostają nam zazwyczaj słoiki lub puszki. Jak wykorzystać je ponownie? Przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji, które mogą okazać się pomocne.

Szacuje się, że roczne zużycie puszek na świecie wynosi ponad 220 miliardów. Statystycznie na Polaka przypada ich około 50. Nawet połowa tej ilości stanowi spory materiał do wykorzystania. Co więcej! Puszki po kawie nie muszą być wcale nudne i sztampowe. Warto je udekorować po swojemu lub skorzystać ze specjalnych kreatorów. Wówczas nasze puszki będą się wyróżniać. Co możemy z nich zrobić?

Gdzie puszek sześć, tam będzie co jeść

Kuchnia to miejsce, gdzie przyda się każdy dodatkowy pojemnik. W puszce możemy umieścić cukier, sól, makarony, mąkę czy płatki owsiane – każdy z tych produktów wymaga oddzielnego pojemnika. Jeśli nasza puszka po kawie nie jest nadzwyczaj ozdobiona, stwórzmy taką, aby pasowała tematycznie do produktu. Warto dodać też etykietkę, którą możemy wykonać sami lub kupić w sklepie papierniczym.

Uporządkuj przybory

Długopisy bez stałego miejsca, nożyczki czy linijki porozrzucane po całym domu. Chcąc uniknąć takiego widoku, wykorzystajmy puszki jako organizery. Sposobów na ozdobienie pojemników jest wiele: technika decoupage’u, użycie bloku kreatywnego czy pomalowanie na ulubiony kolor. Ciekawym dodatkiem będą też naklejki. Dopasowane do naszych upodobań na pewno ucieszą oko.

Skarbonka lub opakowanie na prezenty

Jak mówi przysłowie: „grosz do grosza, a będzie kokosza”. Oszczędzanie to nawyk, który zdecydowanie pomaga w życiu, a puszka przerobiona na skarbonkę będzie nas dodatkowo mobilizować. Pojemnik po kawie może stać się również ciekawym opakowaniem na prezenty urodzinowe czy świąteczne. Kolorowy, dopasowany do specjalnej okazji, na którą go przygotujemy, będzie wyjątkową pamiątką dla obdarowanego.

A może doniczki?

Rośliny pozwalają się wyciszyć i uspokoić. Nie trzeba wcale kupować kolejnych doniczek, aby uprawiać je w domu. Wystarczy wykorzystać posiadane przez nas puszki, które można pomalować farbą akrylową czy też pozostawić w pierwotnym stanie. Będą nam wówczas przy okazji przypominać o naszej ulubionej kawie. Pamiętajmy tylko o nawierceniu otworu od spodu puszki, aby puszka nie gromadziła nadmiaru wody. W ten sposób zyskamy oryginalne i funkcjonalne osłonki na rośliny czy zioła uprawiane w domu.

Nie potrzeba wielu przygotowań, aby udekorować puszkę po kawie. Wystarczą podstawowe narzędzia, jak pędzel, farba, taśmy dekoracyjne czy papiery do decoupage’u. Tak udekorowana puszka sprawi nam radość nie tylko dlatego, że stanie się naszym autorskim dziełem, ale też dlatego, że nadamy drugie życie przedmiotowi, który w przeciwnym razie wylądowałby na śmietniku.

zobacz więcej

Jak wykorzystać fusy z kawy: UPRAWA ROŚLIN

Czy wiecie, że owoce kawy są bardzo odporne na szkodniki i choroby? To jeden z powodów, dla którego fusy po kawie doskonale sprawdzą się w domowej pielęgnacji kwiatów domowych i ogrodowych.  Przeczytajcie, jak można je wykorzystać.

Optymalne warunki dla uprawy kawy to te, które występują w klimacie równikowym i subtropikalnym. Krzewy kawowca potrzebują odpowiedniego nasłonecznienia, wysokiej wilgotności, a także urodzajnej gleby, która jednocześnie absorbuje wodę, ale i ją zatrzymuje. Hodowane w takich warunkach ziarna kawy zawierają magnez, potas, związki azotu i fosfor, które stanowią doskonałą odżywkę dla roślin.

1. Nawóz

Fusy w sposób naturalny spulchniają glebę, a dzięki zawartości składników odżywczych i mikroelementów poprawiają i wzbogacają jej strukturę. W przypadku kwiatów doniczkowych wystarczy 2 łyżeczki fusów wymieszać z ziemią z dna doniczki i już uzyskamy wartościowe podłoże do hodowli roślin w domu. Natomiast jeśli uprawiasz ogród, przekop ziemię wokół roślin i wymieszaj ze szklanką fusów. Zabieg ten jest szczególnie polecamy przy roślinach, które lubią lekko kwasowy odczyn gleby.

2. Odżywka do podlewania

Roztwór z wody i fusów świetnie nada się do pielęgnacji roślin potrzebujących kwaśnego podłoża, zarówno tych uprawianych w ogrodzie (jak borówki i brusznice, wrzosy, hortensje czy różaneczniki), jak i w domu (begonie, difenbahie, fiołki afrykańskie czy popularne paprocie). Pół szklanki fusów zalej 5 litrami wody i poczekaj aż napęcznieją. Tak przygotowaną odżywką podlewaj rośliny raz na 2 tygodnie.

3. Ściółka

Fusy sprawdzą się również w roli ściółki, będą bowiem powoli uwalniały do gleby związki azotu. Wystarczy rozsypać je wokół roślin i przysypać korą, żeby nie zostały rozniesione przez wiatr. Za ściółkę z fusów szczególnie wdzięczne będą marchewki, pomidory i róże. Przy kwiatach doniczkowych należy pamiętać, żeby rozsypać wysuszone fusy, w przeciwnym razie mogą spleśnieć i zmniejszyć dostęp roślin do tlenu.

zobacz więcej

Zarejestruj się newsletter

Obserwuj Caffè Vergnano