Cold brew to orzeźwiająca i dodająca energii kawa macerowana na zimno. Choć pierwsze wzmianki o tym niezwykłym napoju pojawiły się w Japonii już w XVIII wieku, to w Polsce dopiero teraz zyskuje on popularność i coraz częściej serwowany jest w kawiarniach i restauracjach. Podpowiadamy, jak przygotować cold brew samodzielnie i przedstawiamy przepis na kokosowy koktajl na bazie „parzonej” na zimno kawy.
Jak przyrządzić cold brew w domu?
Cold brew można przygotować na wiele sposobów, przedstawiamy Wam jeden z łatwiejszych. Sam proces jest niezwykle prosty, choć czasochłonny. Nie ma nic wspólnego z szybkim zaparzeniem popularnego espresso, bowiem cold brew przygotowujemy bez podgrzewania. Do naczynia wsypujemy średnio zmielone ziarna kawy, zasypujemy je lodem, a następnie zalewamy zimną wodą i pozostawiamy w lodówce na około 20 godzin. Całość przykrywamy folią aluminiową. Temperatura od 4 do 8 stopni Celsjusza pozwoli kawie utrzymać miękki i orzeźwiający smak. Po 20 godzinach kawa jest gotowa do wypicia.
Ziarna, smaki, aromaty…
Cold brew wyróżnia się na tle innych kaw. Charakteryzuje ją mniejsza kwasowość oraz pełne, dobrze wyczuwalne body, które gwarantuje długie zachowanie smaku w ustach. W zależności od rodzaju kawy i dodatków użytych podczas przyrządzania napoju, możemy wydobyć całe bogactwo aromatów.
Z ziaren kawy jasno palonej uzyskamy owocowo-kwiatowy aromat, a z gatunków ciemno palonej otrzymamy głęboki aromat z nutą czekoladową. Do przygotowania cold brew można wykorzystać zarówno wanilię, jak i inne przyprawy, które wzmocnią różnorodność smaków. Jeśli podczas procesu macerowania dodamy np. odrobinę bergamoty lub skórki pomarańczowej, aromat i smak będzie zdecydowanie bardziej owocowy i orzeźwiający.
Idealna baza
Cold brew jest też doskonałą bazą do koktajlów. Naszych gości możemy zaskoczyć połączeniem cold brew z tonikiem lub przygotować Cold Brew Coconut, czyli kokosową wersję napoju.
COCONUT COLD BREW
Składniki:
- 100 ml cold brew (baza do przygotowania koktajlu)
- 80 ml mleka kokosowego
- 15 ml syropu czekoladowego
- 8 ml syropu kokosowego
Przygotowanie:
- Napełnij wysoki kubek lodem.
- Wlej mleko kokosowe i wymieszaj.
- Dodaj 8 ml syropu kokosowego.
- Dodaj 15 ml syropu czekoladowego, pozwalając opaść mu na dno.
- Na końcu dodaj cold brew.