przepisy

Jak zrobić mrożoną kawę? 5 przepisów, które zachwycą Twoich gości!

Mrożona herbata czy kawa stanowią doskonałą alternatywę dla swoich klasycznych wersji, a co więcej sprawdzają się także w roli deserów.  Którą z opcji wybrać, gdy potrzebujemy nie tylko orzeźwienia, ale też solidnej dawki energii? Nasza propozycja to oczywiście wyśmienite napoje na bazie kawy Caffè Vergnano. 5 przepisów, które dla Was przygotowaliśmy gwarantują ochłodę i niepowtarzalnie smakują, jak również świetnie wyglądają. Z powodzeniem więc można je zaserwować domownikom lub znajomym i z pewnością zrobią na wszystkich ogromne wrażenie.

Poniżej znajdziecie kilka propozycji na gorące letnie dni.

1. Crema fredda al caffè

W Neapolu zwana też „kawą dziadka”. Jest idealna jako deser po obiedzie. To po prostu jedyne w swoim rodzaju połączenie kawy i mocno schłodzonej śmietany o kremowej konsystencji.


Składniki (porcja dla 6 osób):

200 ml kawy Caffè Vergnano

200 ml świeżej śmietany

35-40 g cukru trzcinowego

Opcjonalnie: ulubiony syrop do smaku

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj kawę i poczekaj aż ostygnie.

2. Dodaj do niej cukier i wszystko dokładnie wymieszaj.

3. Rozpocznij ubijanie śmietany. W momencie gdy zacznie gęstnieć stopniowo dodawaj schłodzonej kawy, cały czas mieszając. Wraz z kawą możesz dodać ulubionego syropu smakowego.

4. Przełóż powstały krem do naczynia, przykryj go i zostaw w lodówce na około 2 godziny.

5. Kawę serwuj w wysokiej przeźroczystej szklance.

2. Granita al caffè

Kawa granita jest typowa dla miasta Mesyna, gdzie zwykle spożywa się ją na śniadanie razem z tzw. „brioscia”, czyli sycylijską odmianą brioche i croissanta. Do przygotowania granity potrzebujemy tylko trzech składników.

Składniki (porcja dla 2 osób):

150 ml espresso przygotowanego na bazie kawy Caffè Vergnano

250 ml wody

100 g cukru

Opcjonalnie: ulubiony syrop do smaku

Sposób przygotowania:

1. W rondelku wymieszaj cukier i wodę,  gotuj przez kilka minut, a następnie zdejmij z ognia i ostudź.

2. Przygotuj espresso, pozwól mu ostygnąć i dodaj do powstałej mikstury, cały czas mieszając. Wraz z kawą możesz dodać także ulubionego syropu smakowego.

3. Następnie wlej wszystko do niskiego oraz szerokiego pojemnika i włóż do zamrażarki.

4. Po odczekaniu co najmniej pół godziny wyjmij miksturę z zamrażarki i wymieszaj, delikatnie rozbijając utworzone kryształki lodu.

5. Włóż ją z powrotem do zamrażarki i powtarzaj ten zabieg co 30 minut, aż granita osiągnie konsystencję drobnych kryształków.

6. Gdy wszystko będzie gotowe, przelej ją do dwóch szklanek. Napój wedle uznania możesz udekorować bitą śmietaną.

3. Frappè al caffè

Ten przepis docenią przede wszystkim miłośnicy słodkich przekąsek. Napój powstaje na bazie lodów, które w połączeniu z kawą tworzą duet doskonały.

Składniki (porcja dla 4 osób):

4 filiżanki kawy Caffè Vergnano

150 g ulubionych lodów

100 ml mleka

1 łyżka cukru trzcinowego

kostki lodu do smaku

Opcjonalnie: ulubiony syrop do smaku

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj kawę za pomocą ekspresu lub kawiarki.

2. Do kielicha blendera wrzuć ulubione lody. Najlepiej sprawdzą się czekoladowe, śmietankowe lub dla podbicia smaku – kawowe.

3. Następnie dodaj do lodów pozostałe składniki: mleko, kawę, cukier i kilka kostek lodu. Opcjonalnie możesz użyć także ulubionego syropu do smaku. Zblenduj wszystko na maksymalnej prędkości.

4. Gotowy koktajl przelej do wysokich przeźroczystych szklanek i dodaj dodatkową łyżkę lodów.

4. Caffè shakerato con gelato

Wśród przepisów na mrożoną kawę z pewnością nie może zabraknąć tzw. „kawy wstrząśniętej”. Proponujemy jednak nie wersję klasyczną, a pyszny wariant z dodatkiem lodów.

Składniki (porcja dla 1 osoby):

1 filiżanka kawy Caffè Vergnano

1 gałka lodów śmietankowych

4 kostki lodu

2 łyżeczki cukru trzcinowego

Opcjonalnie: ulubiony syrop do smaku, polewa czekoladowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Do zaparzonej kawy dodaj cukier, a następnie wymieszaj. Poczekaj aż ostygnie.

2. Do shakera wrzuć kilka kostek lodu, zalej kawą i mocno potrząsaj. Opcjonalnie możesz dodać także ulubionego syropu do smaku.

3. Po przygotowaniu i nalaniu mieszanki do szklanki, możesz dodać do kawy gałkę lodów.

5. Cold Brew z tonikiem

Cold brew to orzeźwiająca i dodająca energii kawa macerowana na zimno. Stanowi doskonałą bazą do koktajlów. Pierwsze wzmianki o tym niezwykłym napoju pojawiły się w Japonii już w XVIII wieku, to w Polsce dopiero teraz zyskuje on popularność i coraz częściej serwowany jest w kawiarniach i restauracjach.

Składniki  (porcja dla 1 osoby):

130 ml cold brew przygotowanego na bazie kawy Caffè Vergnano

130 ml toniku

Lód

Sposób przygotowania:

1. Cold brew przygotowujemy bez podgrzewania. Do naczynia wsyp średnio zmielone ziarna kawy, zasyp je lodem, a następnie zimną wodą i pozostaw w lodówce na około 20 godzin. Całość przykryj folią aluminiową. Temperatura od 4 do 8 stopni Celsjusza pozwoli kawie utrzymać delikatny i orzeźwiający smak. Po 20 godzinach napój jest gotowy do spożycia.

2. Napełnij szklankę lodem.

3. Dodaj tonik.

4. Dodaj przygotowane wcześniej cold brew.

5. Serwuj w wysokiej przeźroczystej szklance.

 

Smacznego!

Komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

CAFFÈ VERGNANO NA DZIŚ

Puszki obfitości - jak powtórnie wykorzystać puszki po kawie?

Według najnowszych badań 73% Polaków pije kawę codziennie. Wypijamy jej zwykle więcej niż filiżankę w ciągu dnia. Po kawie zostają nam zazwyczaj słoiki lub puszki. Jak wykorzystać je ponownie? Przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji, które mogą okazać się pomocne.

Szacuje się, że roczne zużycie puszek na świecie wynosi ponad 220 miliardów. Statystycznie na Polaka przypada ich około 50. Nawet połowa tej ilości stanowi spory materiał do wykorzystania. Co więcej! Puszki po kawie nie muszą być wcale nudne i sztampowe. Warto je udekorować po swojemu lub skorzystać ze specjalnych kreatorów. Wówczas nasze puszki będą się wyróżniać. Co możemy z nich zrobić?

Gdzie puszek sześć, tam będzie co jeść

Kuchnia to miejsce, gdzie przyda się każdy dodatkowy pojemnik. W puszce możemy umieścić cukier, sól, makarony, mąkę czy płatki owsiane – każdy z tych produktów wymaga oddzielnego pojemnika. Jeśli nasza puszka po kawie nie jest nadzwyczaj ozdobiona, stwórzmy taką, aby pasowała tematycznie do produktu. Warto dodać też etykietkę, którą możemy wykonać sami lub kupić w sklepie papierniczym.

Uporządkuj przybory

Długopisy bez stałego miejsca, nożyczki czy linijki porozrzucane po całym domu. Chcąc uniknąć takiego widoku, wykorzystajmy puszki jako organizery. Sposobów na ozdobienie pojemników jest wiele: technika decoupage’u, użycie bloku kreatywnego czy pomalowanie na ulubiony kolor. Ciekawym dodatkiem będą też naklejki. Dopasowane do naszych upodobań na pewno ucieszą oko.

Skarbonka lub opakowanie na prezenty

Jak mówi przysłowie: „grosz do grosza, a będzie kokosza”. Oszczędzanie to nawyk, który zdecydowanie pomaga w życiu, a puszka przerobiona na skarbonkę będzie nas dodatkowo mobilizować. Pojemnik po kawie może stać się również ciekawym opakowaniem na prezenty urodzinowe czy świąteczne. Kolorowy, dopasowany do specjalnej okazji, na którą go przygotujemy, będzie wyjątkową pamiątką dla obdarowanego.

A może doniczki?

Rośliny pozwalają się wyciszyć i uspokoić. Nie trzeba wcale kupować kolejnych doniczek, aby uprawiać je w domu. Wystarczy wykorzystać posiadane przez nas puszki, które można pomalować farbą akrylową czy też pozostawić w pierwotnym stanie. Będą nam wówczas przy okazji przypominać o naszej ulubionej kawie. Pamiętajmy tylko o nawierceniu otworu od spodu puszki, aby puszka nie gromadziła nadmiaru wody. W ten sposób zyskamy oryginalne i funkcjonalne osłonki na rośliny czy zioła uprawiane w domu.

Nie potrzeba wielu przygotowań, aby udekorować puszkę po kawie. Wystarczą podstawowe narzędzia, jak pędzel, farba, taśmy dekoracyjne czy papiery do decoupage’u. Tak udekorowana puszka sprawi nam radość nie tylko dlatego, że stanie się naszym autorskim dziełem, ale też dlatego, że nadamy drugie życie przedmiotowi, który w przeciwnym razie wylądowałby na śmietniku.

zobacz więcej

Jak wykorzystać fusy z kawy: UPRAWA ROŚLIN

Czy wiecie, że owoce kawy są bardzo odporne na szkodniki i choroby? To jeden z powodów, dla którego fusy po kawie doskonale sprawdzą się w domowej pielęgnacji kwiatów domowych i ogrodowych.  Przeczytajcie, jak można je wykorzystać.

Optymalne warunki dla uprawy kawy to te, które występują w klimacie równikowym i subtropikalnym. Krzewy kawowca potrzebują odpowiedniego nasłonecznienia, wysokiej wilgotności, a także urodzajnej gleby, która jednocześnie absorbuje wodę, ale i ją zatrzymuje. Hodowane w takich warunkach ziarna kawy zawierają magnez, potas, związki azotu i fosfor, które stanowią doskonałą odżywkę dla roślin.

1. Nawóz

Fusy w sposób naturalny spulchniają glebę, a dzięki zawartości składników odżywczych i mikroelementów poprawiają i wzbogacają jej strukturę. W przypadku kwiatów doniczkowych wystarczy 2 łyżeczki fusów wymieszać z ziemią z dna doniczki i już uzyskamy wartościowe podłoże do hodowli roślin w domu. Natomiast jeśli uprawiasz ogród, przekop ziemię wokół roślin i wymieszaj ze szklanką fusów. Zabieg ten jest szczególnie polecamy przy roślinach, które lubią lekko kwasowy odczyn gleby.

2. Odżywka do podlewania

Roztwór z wody i fusów świetnie nada się do pielęgnacji roślin potrzebujących kwaśnego podłoża, zarówno tych uprawianych w ogrodzie (jak borówki i brusznice, wrzosy, hortensje czy różaneczniki), jak i w domu (begonie, difenbahie, fiołki afrykańskie czy popularne paprocie). Pół szklanki fusów zalej 5 litrami wody i poczekaj aż napęcznieją. Tak przygotowaną odżywką podlewaj rośliny raz na 2 tygodnie.

3. Ściółka

Fusy sprawdzą się również w roli ściółki, będą bowiem powoli uwalniały do gleby związki azotu. Wystarczy rozsypać je wokół roślin i przysypać korą, żeby nie zostały rozniesione przez wiatr. Za ściółkę z fusów szczególnie wdzięczne będą marchewki, pomidory i róże. Przy kwiatach doniczkowych należy pamiętać, żeby rozsypać wysuszone fusy, w przeciwnym razie mogą spleśnieć i zmniejszyć dostęp roślin do tlenu.

zobacz więcej

Zarejestruj się newsletter

Obserwuj Caffè Vergnano