styl życia

Włoskie espresso narodziło się w Turynie

Wiele włoskich miast rości sobie prawo do miana „stolicy kawy”. Poczynając od Wenecji,  do której w 1570 roku przywieziono pierwsze worki jutowe po brzegi wypełnione zieloną kawę ze wschodu, po Triest, główny port, przez który do dziś przepływa większość krajowego transportu „czarnego złota”. Jednak naszym zdaniem zwycięzcą w tym odwiecznym sporze powinien  być Turyn, czyli pierwsza stolica Włoch i… espresso.

Nie byłoby espresso bez ekspresu

Wszystko zaczęło się od pewnego przełomowego wynalazku. Pod koniec XIX wieku turyński przedsiębiorca  Angelo Moriondo kupił w swoim rodzinnym mieście dwa ekskluzywne obiekty – Grand-Hotel Ligure na placu Carlo Felice oraz American Bar w Galleria Nazionale przy via Roma. Nowy właściciel, choć nie był wtedy jeszcze doświadczonym restauratorem ani hotelarzem, posiadał niezwykłą zdolność obserwacji ludzi i ich potrzeb. Zauważył, że klienci często rezygnują z filiżanki kawy z dość prozaicznego powodu – zbyt długiego czasu oczekiwania na ulubiony napój. Wpadł więc na przełomowy pomysł stworzenia maszyny do – jak sam to określił – „taniego i błyskawicznego zmieniania ziaren kawy w napój”. O pomoc poprosił konstruktora o nazwisku Marina i tak powstał pierwszy na świecie ekspres do kawy.

Zasada działania prototypu ekspresu do kawy

Urządzenie zaprojektowane przez Angelo Moriondo miało ogromne rozmiary i składało się z dwóch zbiorników. W pierwszym woda była gotowana i zamieniania w parę. Ta poprzez system rurek wężowych (podobnych do tych stosowanych we współczesnym ogrzewaniu podłogowym) transportowana była do pojemnika z kawą. Przepuszczenie pary pod ciśnieniem przez świeżo zmielone ziarna pozwalało na znacznie szybsze przyrządzenie napoju. Według ówczesnych kronik maszyna mogła zaparzyć 10 filiżanek kawy w ciągu zaledwie 2 minut. Co więcej, kawa przyrządzana w tym urządzeniu była bardziej intensywna, aromatyczna i miała charakterystyczną jasnobrązową piankę.

Pierwszą filiżankę espresso zaparzono w Turynie

Angelo Moriondo swój wynalazek po raz pierwszy zaprezentował światu w 1884 roku na Targach Generalnych w Turynie. Tam też zaparzono pierwsze espresso.  Urządzenie zostało wyróżnione brązowym medalem i okrzyknięte przez uczestników wydarzenia genialnym. W tym samym roku Angelo Moriondo opatentował urządzenie i zlecił produkcję kilku prototypów, które wykorzystywał w swoich kawiarniach w Turynie. Wymyślił nawet hasło reklamowe, które brzmiało „Venite al Ligure, vi daremo il caffè in un minuto”, czyli: „Wpadnij do Ligure, dostaniesz kawę w ciągu minuty”. Co ciekawe, Moriondo nigdy nie skomercjalizował swojego pomysłu i nie wprowadził urządzenia do sprzedaży. Być może z tego powodu jego nazwisko nie jest dobrze znane.

Popularyzacja ekspresu do kawy

Ekspres Angelo Moriondo został udoskonalony na początku XX wieku przez innego Włocha – Luigiego Bazzerrę. Jednak dopiero zakup patentu przez mediolańczyka Desiderio Pavoniego dał początek masowej produkcji ekspresu do kawy i popularyzacji espresso na całym świecie. Mechanizm współczesnych ekspresów bazuje jednak na genialnym pomyśle Angelo Moriondo z końca XIX wieku. W każdej filiżance najpopularniejszego na świecie napoju jest więc szczypta Piemontu, z czego jako firma pochodzącego z tego samego regionu i założona w 1882 roku, jesteśmy ogromnie dumni!

Espresso, czyli… kawa na szybko?

Wróćmy jeszcze do samego espresso. Na temat pochodzenia tej nazwy krąży wiele teorii. My Włosi wiemy jednak, że wzięła się ona od sposobu przygotowania kawy, polegającego na przepuszczeniu gorącej wody pod ciśnieniem przez drobno zmielone ziarna. Espresso w języku włoskim oznaczę po prostu kawę „wyciskaną”, „wytłaczaną”. Proces ten odbywa się w specjalnym ekspresie, którego wynalezienie zawdzięczamy… potrzebie skrócenia czasu parzenia kawy! Zatem choć faktem jest, że utożsamianie słowa espresso z ekspresowym czasem przygotowania tego napoju jest mylne, to gdy następnym razem zarzucimy komuś kompletną kawową ignorancję, przypomnijmy sobie historię Angelo Moriondo z Turynu.

zobacz więcej

styl życia

Włoskie espresso narodziło się w Turynie

Wiele włoskich miast rości sobie prawo do miana „stolicy kawy”. Poczynając od Wenecji,  do której w 1570 roku przywieziono pierwsze worki jutowe po brzegi wypełnione zieloną kawę ze wschodu, po Triest, główny port, przez który do dziś przepływa większość krajowego transportu „czarnego złota”. Jednak naszym zdaniem zwycięzcą w tym odwiecznym sporze powinien  być Turyn, czyli pierwsza stolica Włoch i… espresso.

Nie byłoby espresso bez ekspresu

Wszystko zaczęło się od pewnego przełomowego wynalazku. Pod koniec XIX wieku turyński przedsiębiorca  Angelo Moriondo kupił w swoim rodzinnym mieście dwa ekskluzywne obiekty – Grand-Hotel Ligure na placu Carlo Felice oraz American Bar w Galleria Nazionale przy via Roma. Nowy właściciel, choć nie był wtedy jeszcze doświadczonym restauratorem ani hotelarzem, posiadał niezwykłą zdolność obserwacji ludzi i ich potrzeb. Zauważył, że klienci często rezygnują z filiżanki kawy z dość prozaicznego powodu – zbyt długiego czasu oczekiwania na ulubiony napój. Wpadł więc na przełomowy pomysł stworzenia maszyny do – jak sam to określił – „taniego i błyskawicznego zmieniania ziaren kawy w napój”. O pomoc poprosił konstruktora o nazwisku Marina i tak powstał pierwszy na świecie ekspres do kawy.

Zasada działania prototypu ekspresu do kawy

Urządzenie zaprojektowane przez Angelo Moriondo miało ogromne rozmiary i składało się z dwóch zbiorników. W pierwszym woda była gotowana i zamieniania w parę. Ta poprzez system rurek wężowych (podobnych do tych stosowanych we współczesnym ogrzewaniu podłogowym) transportowana była do pojemnika z kawą. Przepuszczenie pary pod ciśnieniem przez świeżo zmielone ziarna pozwalało na znacznie szybsze przyrządzenie napoju. Według ówczesnych kronik maszyna mogła zaparzyć 10 filiżanek kawy w ciągu zaledwie 2 minut. Co więcej, kawa przyrządzana w tym urządzeniu była bardziej intensywna, aromatyczna i miała charakterystyczną jasnobrązową piankę.

Pierwszą filiżankę espresso zaparzono w Turynie

Angelo Moriondo swój wynalazek po raz pierwszy zaprezentował światu w 1884 roku na Targach Generalnych w Turynie. Tam też zaparzono pierwsze espresso.  Urządzenie zostało wyróżnione brązowym medalem i okrzyknięte przez uczestników wydarzenia genialnym. W tym samym roku Angelo Moriondo opatentował urządzenie i zlecił produkcję kilku prototypów, które wykorzystywał w swoich kawiarniach w Turynie. Wymyślił nawet hasło reklamowe, które brzmiało „Venite al Ligure, vi daremo il caffè in un minuto”, czyli: „Wpadnij do Ligure, dostaniesz kawę w ciągu minuty”. Co ciekawe, Moriondo nigdy nie skomercjalizował swojego pomysłu i nie wprowadził urządzenia do sprzedaży. Być może z tego powodu jego nazwisko nie jest dobrze znane.

Popularyzacja ekspresu do kawy

Ekspres Angelo Moriondo został udoskonalony na początku XX wieku przez innego Włocha – Luigiego Bazzerrę. Jednak dopiero zakup patentu przez mediolańczyka Desiderio Pavoniego dał początek masowej produkcji ekspresu do kawy i popularyzacji espresso na całym świecie. Mechanizm współczesnych ekspresów bazuje jednak na genialnym pomyśle Angelo Moriondo z końca XIX wieku. W każdej filiżance najpopularniejszego na świecie napoju jest więc szczypta Piemontu, z czego jako firma pochodzącego z tego samego regionu i założona w 1882 roku, jesteśmy ogromnie dumni!

Espresso, czyli… kawa na szybko?

Wróćmy jeszcze do samego espresso. Na temat pochodzenia tej nazwy krąży wiele teorii. My Włosi wiemy jednak, że wzięła się ona od sposobu przygotowania kawy, polegającego na przepuszczeniu gorącej wody pod ciśnieniem przez drobno zmielone ziarna. Espresso w języku włoskim oznaczę po prostu kawę „wyciskaną”, „wytłaczaną”. Proces ten odbywa się w specjalnym ekspresie, którego wynalezienie zawdzięczamy… potrzebie skrócenia czasu parzenia kawy! Zatem choć faktem jest, że utożsamianie słowa espresso z ekspresowym czasem przygotowania tego napoju jest mylne, to gdy następnym razem zarzucimy komuś kompletną kawową ignorancję, przypomnijmy sobie historię Angelo Moriondo z Turynu.

zobacz więcej

styl życia

KOBIETA W KAWIE RÓŻOWY KUBEK NA MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ PRZECIWKO PRZEMOCY

Caffè Vergnano wspiera stowarzyszenie „Telefono Rosa” (różowy telefon) z okazji Międzynarodowego Dnia przeciwko przemocy kobiet. Od 25 listopada do 1 grudnia cały dochód ze sprzedaży internetowej Różowej Kolekcji we Włoszech zostanie przekazany stowarzyszeniu, które oferuje wsparcie kobietom będącym ofiarami przemocy z okazji 25 listopada, Międzynarodowego Dnia Eliminacji Przemocy wobec Kobiet. Caffè Vergnano ze swoim projektem Women in Coffee wspiera stowarzyszenie Telefono Rosa w walce z przemocą na tle płciowym. Od 25 listopada do 1 grudnia cały dochód ze sprzedaży Różowej Kolekcji Caffè Vergnano zostanie przekazany stowarzyszeniu, które od lat działa na rzecz wsparcia psychologicznego kobietom ofiar przemocy.

„Kobiety w kawie to nasze różowe marzenie o zrównoważonej przyszłości” – mówi Carolina Vergnano, kierownik ds. Marketingu i eksportu w firmie rodzinnej i pierwsza zwolenniczka projektu „Powstał w 2018 roku, aby wspierać konkretne projekty mające na celu wspieranie kobiet pracujących w kawie To projekt, który rozwijał się przez lata: wsparcie dla kobiecej siły roboczej od samego początku pozostaje jego sercem, ale czujemy potrzebę rozszerzenia wsparcia również na projekty bliższe nam. Dlatego cieszymy się, że możemy być u boku Telefono Rosa i wnieść swój wkład w tak aktualną kwestię, jak przemoc na tle płciowym Wiemy, że blokada pogorszyła stan kobiet, które wcześniej nie były bezpieczne w domu: jest wiele do zrobienia. A my chcemy wykonać swoją część ”

„Te inicjatywy są potrzebne naszemu Stowarzyszeniu – wyjaśnia prezes Telefono Rosa Maria Gabriella Carnieri Moscatelli – aby nadal pomagać kobietom i ich dzieciom, które mieszkają w naszych schroniskach i potrzebują pomocy po ich opuszczeniu. Wszystko, co zostanie zebrane – kontynuuje Prezydent – zostanie przeznaczone na życie Telefono Rosa i na wsparcie tych kobiet w ich powrocie do normalności. „Telefono Rosa to Stowarzyszenie, składające się z 60 wolontariuszy, od lat zajmuje się przemocą na tle płciowym. od ponad trzydziestu lat, wspierając kobiety, nieletnich i osoby starsze.Obecnie zarządza sześcioma ośrodkami przeciwdziałania przemocy, dwoma schroniskami i pół-autonomicznym domem oferującym bezpłatne porady prawne i psychologiczne, pomoc nieletnim i rodzicom, grupy samopomocy, recepcję i wsparcie dla kobiet będących ofiarami przemocy i prześladowania.

Więcej informacji na temat projektu Caffè Vergnano Women in Coffee:
www.caffevergnano.com/womenincoffee

zobacz więcej

styl życia

Pokolenie Z: jaki jest stosunek młodych ludzi do kawiarni oraz kawy?

KIM SĄ OSOBY Z POKOLENIA Z?

Członkowie Pokolenia Z to osoby mające mniej niż 25 lat, czyli urodzone w latach 1995-2010. Ze względu na swój wiek zazwyczaj nadal mieszkają w domach rodzinnych i mają wpływ na decyzje konsumpcyjne swych rodzin.

Są zazwyczaj osobami, które dorastały w otoczeniu nowych technologii i są ekspertami w zakresie mediów społecznościowych, przede wszystkim Instagrama – zamiast słów wolą obrazy. Nie oznacza to jednak ich skupienia na powierzchowności – wykazują oni duże zainteresowanie pracą (oraz związaną z nią niezależnością ekonomiczną) oraz ważnymi kwestiami takimi jak środowisko, emancypacja pod względem płci oraz społeczna inkluzywność. Ich upodobanie do technologii nie odwodzi ich od świata fizycznego. W kontakcie z drugim człowiekiem poszukują bezpieczeństwa i stabilności.

Młodzi ludzie są uważnymi konsumentami, czytają etykiety produktów, interesują się nabywanymi produktami i zwracają uwagę na firmy, które są w stanie przyciągnąć ich uwagę krótkofalowo za pomocą opowieści i treści (począwszy od informacji o pochodzeniu surowców po proces produkcji i implikacje dotyczące społecznego zaangażowania). Choć nie są miłośnikami żadnych konkretnych marek, wiążą się z osobami, które zwracają uwagę na jakość i wykazują szacunek wobec środowiska i ludzi.

STOSUNEK DO KAWY

Badania przeprowadzone przez Caffè Vergnano za pomocą Survey Monkey pokazują, że podobnie jak reszta Włochów, osoby w wieku nawet dwudziestu lat uwielbiają kawę (spożywa ją 95% respondentów) i piją ją zarówno w domu (53% respondentów preferuje kawiarki, zamiennie z kapsułkami), jak i poza domem.
Główną przyczyną, dla której sięgają po kawę jest jej smak, w dalszej kolejności – walory energetyczne oraz sposób na przerwę w innych zajęciach. Zazwyczaj piją kawę rano i po południu, espresso lubią pić szczególnie w towarzystwie. 70% respondentów wypija dziennie 1-2 kawy w domu i kupuje ją w różnych kanałach, głównie w supermarketach, a także za pomocą strony internetowej producenta oraz na Amazonie. Wykazują duże zainteresowanie światem espresso. Uwielbiają odkrywać wszelkie jego aspekty, w szczególności te związane z wytwarzaniem oraz sposobem przygotowania kawy (który chętnie odtworzyliby w domu, korzystając ze specjalnych tutoriali) oraz historią. 

 

POKOLENIE Z W KAWIARNI


Chodzenie do kawiarni z pewnością należy do nawyków młodych ludzi: 32% z nich odwiedza kawiarnie codziennie, 33% – 1 do 3 razy w tygodniu, natomiast 13% – do kilku razy dziennie. Zamawiają głównie espresso (74%), rzadziej cappuccino (49%), natomiast inne napoje, takie jak żeń-szeń nie cieszą się zbyt dużą popularnością (17%).
Kawiarnia to jedno z miejsc spotkań, gdzie można spędzić czas wolny i poeksperymentować offline, zadbać o relacje towarzyskie i spotkać się z przyjaciółmi.
Członkowie Pokolenia Z deklarują względnie wysoką lojalność wobec zaufanej kawiarni, jednak nie mają nic przeciwko sprawdzeniu nowych miejsc. Wybór kawiarni zależy od dodatkowej oferty (dostępności miejsca do nauki oraz wi-fi) oraz atmosfery, której towarzyszy spożywanie kawy. Jakość ma priorytetowe znaczenie, jednak to narracja na temat oferowanych produktów i umiejętność angażowania za pomocą interesujących treści są elementem, który ma kluczowe znaczenie dla idealnej kawiarni.

Innym czynnikiem, który wpływa na wybór miejsca jest możliwość wypróbowania nowych metod ekstrakcji, co dowodzi tego, jak ważne jest odpowiednie przygotowanie baristy i jego nieustanne szkolenie.
Szczególną uwagę należy zwracać na żywność – osoby z tego pokolenia preferują świeżą, organiczną żywność z naturalnych składników, wytwarzaną w organiczny sposób. Pokoleniu Z nieobce jest eksperymentowanie – jego członkowie uwielbiają oryginalne połączenia smakowe i zapożyczenia z innych kultur, z naciskiem na walory zdrowotne.

Technologia ma kluczowe znaczenie w życiu osób z Pokolenia Z. Korzystają z niej, by ułatwić sobie życie, stąd ich prośby o możliwość dokonywania płatności cyfrowych oraz korzystanie z instalowanych na smartfonach programów lojalnościowych. Przedstawiciele Pokolenia Z nie rezygnują jednak z kontaktu z drugim człowiekiem i wolą fizyczne lokalizacje i sklepy, które są w stanie spełnić ich oczekiwania i zadowolić ich potrzeby dotyczące smaku i zachowań od sklepów online.

zobacz więcej

styl życia

Odkryj idealną filiżankę do espresso

Dzień dobry wielbiciele kawy! Ci z was, którzy prowadzą kawiarnię lub pracują w barze, dobrze wiedzą, że pierwsza kawa w ciągu dnia, czy popołudniowa kawa, wypita w pośpiechu i kawy serwowane parom wpatrującym się w siebie, to dużo więcej niż tylko mielone ziarenka i molekuły kofeiny.

Te kawy to także nadzieje i marzenia; to energia; to pragnienie chwili wytchnienia, momentu na zebranie myśli i rozpoczęcia od nowa. Wy wiecie, że kawa to nigdy nie jest „tylko” kawa. Oto artykuł z myślą o was wszystkich: dziś odkryjemy, że serwowana w odpowiedniej filiżance, kawa najlepiej wyraża swój potencjał.

Jakie cechy powinna posiadać idealna filiżanka kawy?

Odpowiednia filiżanka jest pierwszym krokiem w „doświadczeniu kawy”. Można stwierdzić, że w idealnej filiżance kawy nic nie jest przypadkowe. Zastanówmy się razem, jakie cechy powinna posiadać:

  • Pojemność: pojemność powinna wahać się pomiędzy 60 a 90 ml;
  • Materiał: filiżanka powinna być wytrzymała oraz mieć odpowiednią bezwładność cieplną aby utrzymać dobrą temperaturę. Idealnym materiałem na filiżankę do kawy jest porcelana, szczególny rodzaj ceramiki, który jest wypalany w temperaturze 1300 a 1400 stopni. Dzięki temu utrzymuje swoje właściwości organoleptyczne, nawet w kontakcie z bardzo gorącymi płynami;
  • Kolor: idealny kolor to biel (potwierdzający najlepszy rodzaj porcelany). W rzeczywistości biel pozwala lepiej dostrzegać kolor kawy oraz różne odcienie śmietanki na powierzchni;
  • Krawędź: przy której usta dotykają filiżanki musi być cienka, ponieważ daje wrażenie większej finezji i pozwala lepiej smakować śmietankę;
  • Dno: powinno odzwierciedlać niektóre cechy, zaś najważniejszą jest krzywizna. Musi być pozbawiona kantów i brzegów, także dlatego, aby umożliwić połączenie kawy i cukru;
  • Średnica: może być zmienna, ale filiżanka nie może być zbyt mała. Jej rozmiar musi pozwalać na pełne rozkoszowanie się zapachem, który jest pierwszym zmysłem wykorzystywanym przy spotkaniu z kawą.

Szczegóły, które mają znaczenie:

Idealna filiżanka do kawy zrobiona jest z białej porcelany, ma dużą średnicę, cienką krawędź oraz ścięty dół. Inne ważne detale to bez wątpienia uszko oraz spodek: uszko pozwala łatwo unieść filiżankę, spodek zapewnia stabilizację przy podawaniu filiżanki.

  • Uszko musi być łatwe do trzymania, nie zbyt duże i nie zbyt małe, umożliwiające trzymanie filiżanki w ręce bez poparzenia się.
  • Spodek musi być wystarczająco duży, aby można było umieścić na nim filiżankę oraz łyżeczkę.

Detale mają znaczenie, zarówno wtedy, gdy wypijamy kawę w deszczowy poranek, w pośpiechu, na stojąco, a także wtedy, gdy delektujemy się nią w spokoju podczas przyjemnej pogawędki.

Pomyślcie na szybko o wszystkich historiach miłosnych, przyjaźniach, długotrwałych relacjach zawodowych, skomplikowanych mowach i ważnych ogłoszeniach, gdzie kawa była na pierwszym miejscu. To właśnie dlatego potrzebna jest idealna filiżanka, aby towarzyszyć małym momentom, które sprawiają, że nasze życie nabiera znaczenia.

zobacz więcej

styl życia

Kawiarniane zwyczaje we Włoszech

Włoskie kawiarnie i restauracje robią furorę na całym świecie. Świadczy o tym m.in. coraz powszechniejsze zjawisko stosowania włosko brzmiących nazw. Tradycyjne bary są naśladowane w innych krajach, często reklamują się one jako autentycznie włoskie, aby przyciągać jak najwięcej klientów i turystów.

Gościnność zawsze charakteryzowała Włochów. A ich miłość do gastronomi stała się słynna na cały świat.  Kawiarnie, restauracje i bary towarzyszą Włochom od śniadania po aperitif, stając się nierozerwalną częścią ich codziennego życia.

Jak prawdziwy Włoch zachowuje się w kawiarni? Jaką kawę zamawia? Zobaczcie!

ŚNIADANIE

Włosi lubią spędzać czas poza domem, zwłaszcza w miejscach, które są otwarte na wszystkich i mają swój specyficzny, gościnny klimat. Śniadanie przy barze przed pójściem do pracy to jedna z ich ulubionych przyjemności. Poranna kawa z mlekiem we wszystkich jej wariantach – od macchiato po cappuccino – i rogalik to najbardziej popularny sposób na rozpoczęcie dnia i swoisty rytuał. Włoskie kawiarnie wiedzą, jak przywitać każdego – od tych, którzy chcą rano przeczytać gazetę popijając espresso, po tych, którzy potrzebują energii i pogawędki przy obfitym śniadaniu, które zawiera również coś słodkiego. Cappuccino i latte macchiato to niezbędniki przy śniadaniu, jednak włosi nie piją ich o późniejszych porach. Na całym świecie natomiast kawy mleczne zamawiane są o każdej porze dnia.

ESPRESSO PRZY BARZE

Picie kawy przy barze na stojąco to prawdopodobnie jeden z tych zwyczajów, który nie jest do końca zrozumiały dla obcokrajowców, ponieważ poza Włochami jest on praktycznie niespotykany. Kilka minut odpoczynku od zapracowanego dnia: przerwa przy barze z filiżanką dobrego espresso jest niezbędna, aby naładować się pozytywną energią. Bar reprezentuje cienką granicę, która zapewnia przestrzeń tym, którzy chcą chwili samotności i refleksji, ale jednocześnie jest to miejsce, w którym klienci mogą porozmawiać z barmanem lub innymi gośćmi.  Mała, duża, z mlekiem – znajomość ulubionej kawy klienta pozwala bariście nawiązać z nim relację i sprawić, aby cała interakcja była bardziej osobista i swojska, co z kolei gwarantuje lojalność i przywiązanie ze strony klienta.

ESPRESSO PO POSIŁKU

Powszechnie wiadomo, że we Włoszech znajdziemy pyszne jedzenie i najlepsze wino. Co ciekawe, każdy smaczny posiłek przez Włochów musi by zakończony wybornym espresso.

TOWARZYSTWO

Włoska kawiarnia to przede wszystkim miejsce, gdzie można odpocząć i miło spędzić czas. W większości przypadków to miejsce, w którym można znaleźć dobre towarzystwo.

Stojąc przy barze, właściwie nie mamy wyjścia i często możemy nawiązać relacje z zupełnie obcymi osobami, ale także ze znajomymi z pracy czy przyjaciółmi. – „Pójdziemy na kawę?” to znacznie więcej niż propozycja napicia się kawy, to prośba o wspólne spędzenie czasu, podzielenie się przemyśleniami, pomysłami i refleksjami. Filiżanka kawy sprzyja konfrontacji i tak jak to się dzieje z jedzeniem,  sam akt konsumpcji staje się prawdziwym rytuałem społecznym, który pozwala utrwalać relacje i przełamywać bariery.

JAK W DOMU

Wybór baru przez Włocha nigdy nie jest przypadkowy. Noszą oni miejsce, do którego zazwyczaj chodzą w sercu, czują się tam jak u siebie w domu i znajdują tam taki rodzaj doświadczenia, na jakim najbardziej im zależy. Barista w kawiarni jest w stanie stworzyć domową i gościnną atmosferę, która porusza zmysły. Dzięki temu nie zapominają o dobrych lokalach i chętnie do nich wracają.

zobacz więcej

styl życia

Podróż do włoskiego espresso

W 1882 r. Domenico Vergnano otworzył niewielki sklep aptekarski w Chieri, małym średniowiecznym mieście na wzgórzach Turynu. Oferta sklepu była szeroka, obejmowała kakao oraz różnorakie przyprawy, makarony oraz oczywiście kawę. Z biegiem czasu Domenico zaczął specjalizować się w kupnie i sprzedaży zielonej kawy, poszerzając swój biznes także o Turyn. Możliwości, jakie niósł rozwój w mieście przekonały właściciela do rozpoczęcia palenia zielonych ziaren kawy w własnym zakresie.  W ten sposób narodziła się marka Caffè Vergnano, najstarsza włoska palarnia kawy.

Historia kawy we Włoszech ma jednak swój początek w konkretnym czasie i miejscu. W roku 1570  w Wenecji, rozładowano pierwszy transport worków jutowych wypełnionych po brzegi zieloną kawą ze wschodu. Początkowo napój sprzedawany był wyłącznie w aptekach, jednak jego wysoki koszt sprawił, że stał się atrakcją, szczególnie dla wyższych klas. W krótkim czasie liczba sklepów z kawą znacznie się zwiększyła – w roku 1763 w Wenecji było ich, aż 218!

To właśnie w tym okresie kawa stała się symbolem towarzystwa i rodziny, czyli podstawowych wartości włoskiej kultury. Szybko stała się pretekstem do spotkań znajomych i przyjaciół delektujących się wyjątkowym smakiem tego napoju.

W ten sposób kawa podbiła wszystkie regiony Włoch. Każdy z nich posiada swoją wyjątkową i preferowaną mieszankę. W regionach północnych są one bardziej słodkie, zaś na południu kraju mocniejsze. Bez względu na odmianę, kawa to zupełnie niezbędna rzecz w każdym włoskim domu. To tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie, towarzysząca najważniejszym momentom każdej włoskiej rodziny.

We Włoszech działa ponad 400 palarni kawy, a wiele miast rości sobie pretensje do tytułu „stolicy kawy”.  Poczynając od Wenecji, gdzie przywieziono pierwszy worek kawy, po Triest, czyli główny port, gdzie w dalszym ciągu każdego dnia zielona kawa przywożona jest w ogromnych ilościach. Jednak bez wątpienia zwycięzcą jest Turyn, czyli pierwsza stolica Włoch i… espresso.

Pierwsze espresso przygotowano w Turynie w 1884 r., gdy miasto miało już ugruntowaną pozycję w sztuce palenia kawy. Turyn dzierży również palmę pierwszeństwa jeżeli chodzi o inny aspekt kultury picia kawy – to tutaj opracowano pierwszy model ekspresu do kawy.

Espresso bardzo szybko stało się najbardziej popularnym napojem w kawiarniach, zaś ekspres do kawy okazał się być wspaniałym wynalazkiem. Opatentowano go w maju 1884 r. i szybko stał się niezbędnym sprzętem w popularnych kawiarniach Turynu.

Dzisiaj kawa to fundament włoskiej kultury i rytuał, który łączy rodziny i przyjaciół w całym kraju. Nie tylko espresso pite w barze, ale także kawa właściwie przyrządzana w kawiarce w domowym zaciszu. Filiżanka z kawą, przyrządzana w ten popularny sposób czy też przygotowywana w ekspresie kapsułkowym będzie zawsze czekać na Ciebie w domu rodziców lub u przyjaciół.

zobacz więcej

styl życia

Women in Coffee 2020: wsparcie z Polski

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że kobiety odgrywają fundamentalną rolę w łańcuchu produkcji kawy. W krajach rozwijających się stanowią 70% siły roboczej na plantacjach. W całym sektorze przemysłu kawowego na różnych stanowiskach pracują 32 miliony kobiet. Pomimo ogromnego wkładu w rozwój upraw „czarnego złota”, napotykają one niewspółmiernie większe trudności i ograniczenia niż mężczyźni. Dotyczą one w szczególności: wynagrodzenia, własności ziemi, dostępu do kredytów, rynków, technologii, informacji czy edukacji. Ta świadomość dała początek Women in Coffee, projektowi mającemu na celu wsparcie emancypacji kobiet w łańcuchu produkcji kawy.

Projekt Women in Coffee został opracowany przez markę Caffè Vergnano we współpracy z IWCA – International Women’s Coffee Alliance, organizacją non-profit, której misją jest wspieranie kobiet pracujących w przemyśle kawowym. Symbolem globalnego programu stała się specjalna różowa kolekcja produktów stworzona przez najstarszą palarnię kawy we Włoszech. Część dochodu z ich sprzedaży przeznaczana jest na pomoc kobietom objętym projektem. Od tego roku wsparcie płynąć będzie również z Polski.

Rozdział I: Dominikana – tania siła robocza

Każdy rok to nowy rozdział historii Women in Coffee. W 2019 roku główną rolę w projekcie odegrały kobiety pracujące na plantacjach kawy w Dominikanie.

– Wraz z IWCA zdecydowaliśmy, że w pierwszej odsłonie projektu Women in Coffee wesprzemy społeczność kobiet pracujących w dolinie Hondo na Dominikanie. Naszym celem było przekazanie im narzędzi i know-how, aby mogły samodzielnie prowadzić swój biznes, czyli mikropalarnie kawy – mówi Carolina Vergnano, Dyrektor ds. Eksportu w Caffè Vergnano. – Z dochodów ze sprzedaży różowej linii udało nam się zakupić maszynę do opalania ziaren kawy. Kobiety objęte programem zaprosiliśmy również do naszej Akademii Vergnano w Turynie, gdzie przeszły szereg szkoleń oraz kursów podnoszących kompetencje. Dzięki tej konkretnej pomocy, stworzyliśmy im stabilne zaplecze biznesowe, które pozwoli na ich niezależność, samodzielność i większą emancypację – dodaje Carolina Vergnano.

Dominikańska społeczność kobiet wciąż pozostaje pod merytoryczną opieką zarówno Caffè Vargnano, jak i organizacji IWCA.

Rozdział II: Honduras – wykluczenie kulturowe i edukacyjne

W 2020 roku historia Women in Coffee przenosi się do Hondurasu. Tegorocznym celem projektu jest zebranie funduszy na budowę biblioteki znajdującej się w pobliżu plantacji kawy, w miejscowości Marcala.

– Sytuacja edukacyjna i kulturalna w zachodnim Hondurasie pozostawia wiele do życzenia. Dostępność szkół i innych instytucji jest utrudniona, możliwa jedynie dla wybranych. Postanowiliśmy, że zapewnimy lokalnej społeczności miejsce otwarte na wszystkich. Biblioteka zostanie zlokalizowana na farmie kawy Cual Bicicleta. Dzięki jej umiejscowieniu blisko pracy, kobiety z tego regionu i ich rodziny mają szansę uniknąć wykluczenia edukacyjnego i kulturowego – twierdzi Carolina Vergnano. – Jestem niezwykle dumna, że w tym roku możemy rozszerzyć projekt Women in Coffee o Polskę i kolejne kraje, z których będzie płynąć wsparcie. Mam nadzieję, że uda nam się razem zrobić wiele dobrego – dodaje Carolina Vergnano.

W skład różowej serii Women in Coffee, którą można nabyć w polskim sklepie internetowym Caffè Vergnano oraz w wybranych lokalach, wchodzą m.in. filiżanki espresso, kubki czy dedykowane temu projektowi designerskie kafetiery.

Women in Coffee 2020

❤️ Z okazji Dnia Kobiet mamy dla Was ważną wiadomość❗️Właśnie rusza druga edycja Women in Coffee ❤️ mająca na celu wsparcie kobiet pracujących na plantacjach kawy ☕️ Tym razem naszą misją jest budowa biblioteki w zachodnim Hondurasie 📚 📖Wypatrujcie w lokalach produktów z różowej kolekcji. Część dochodu z ich sprzedaży przekazana zostanie na rozwój projektu 🌷🌷🌷

Pubblicato da Caffè Vergnano Poland su Venerdì 6 marzo 2020

 

zobacz więcej

styl życia

Włoskie espresso po drodze: mobilne kawiarnie dają nowe możliwości

Poprzez projekt MOBILITY Caffe Vergnano zainauguruje nowy koncept kawiarni. Po raz pierwszy klienci otrzymają możliwość wypicia prawdziwego włoskiego espresso w dowolnym miejscu „na ulicy”. Pomysł opiera się na know-how i doświadczeniu zebranym przez ponad 150 kawiarni Caffe Vergnano zlokalizowanych na całym świecie. Projekt to nowa interpretacja klasycznej wersji street foodu, w oryginalny sposób dostosowana do świata kawiarni.

Dowiedz się więcej tutaj

zobacz więcej

styl życia

Caffe Vergnano otwarło oficjalny polski sklep internetowy!

Najstarsza palarnia kawy we Włoszech postawiła kolejny krok w rozwoju na polskim rynku. Caffè Vergnano uruchomiło oficjalny sklep internetowy, w którym dostępny jest szeroki wybór produktów z portfolio włoskiej marki. Konsumenci w Polsce mogą już zaopatrzyć się m.in. w tradycyjnie palone włoskie kawy, oryginalne akcesoria czy innowacyjne biodegradowalne kapsułki bez wychodzenia z domu. 

Caffè Vergnano 1882 to najstarsza palarnia kawy we Włoszech, rozwijana od czterech pokoleń przez rodzinę Vergnano. Marka eksportuje kawę do ponad 90 krajów świata. Jest też szóstym największym producentem kawy we Włoszech i jedną z największych sieci, jeżeli chodzi o liczbę kawiarni w Europie. Firma prężnie rozwija się również w Polsce. W ostatnim czasie uruchomiony został oficjalny sklep internetowy dla klientów detalicznych.

Naszą misją jest popularyzacja włoskiej kultury picia kawy zarówno w Europie, jak i na świecie. Od ponad 135 lat stawiamy na jakość i autentyczność produktów. Obecnie kawiarnie Caffè Vergnano znajdują się w 19 krajach na świecie. Codziennie serwujemy świeżą kawę dla mieszkańców m.in. Dubaju, Doha, Monachium czy Nowego Jorku.  Nasz sukces opiera się na rodzinnej tradycji, wspartej innowacyjnym podejściem do procesu produkcji kawy – mówi Carolina Vergnano, wnuczka założyciela, zarządzająca rozwojem Caffè Vergnano. Otwarcie sklepu internetowego w Polsce jest dla nas kolejnym ważnym krokiem rozwoju w Europie. Nasze produkty i akcesoria są już dostępne w witrynie internetowej caffevergnano.pl oraz za pośrednictwem naszego polskiego profilu Facebookdodaje Carolina Vergnano.

W asortymencie polskiego sklepu internetowego Caffè Vergnano dostępny jest szeroki wybór zarówno kaw mielonych, jak i ziarnistych. Sekret ich jakości wynika m.in. z drobiazgowej selekcji producentów kawy. Proces ten nadzorowany jest osobiście przez Pietro Vergnano, który zajmuje się pozyskiwaniem surowców, odwiedzając najlepszych na świecie plantatorów i dostawców kawy z  Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Rodzina Vergnano od ponad wieku skrupulatnie zarządza również procesem przetwarzania ziaren zgodnie z rodową tradycją.

W polskim sklepie internetowym oprócz najlepszych kaw ziarnistych i mielonych, klienci mogą również zakupić innowacyjne biodegradowalne kapsułki z mieszankami Arabiki i Robusty, pochodzącymi m.in. z Dominikany czy Kenii. W ofercie znajdują się także ekspresy, filiżanki i inne akcesoria produkowane przez włoską markę.

zobacz więcej

styl życia

Puszki obfitości - jak powtórnie wykorzystać puszki po kawie?

Według najnowszych badań 73% Polaków pije kawę codziennie. Wypijamy jej zwykle więcej niż filiżankę w ciągu dnia. Po kawie zostają nam zazwyczaj słoiki lub puszki. Jak wykorzystać je ponownie? Przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji, które mogą okazać się pomocne.

Szacuje się, że roczne zużycie puszek na świecie wynosi ponad 220 miliardów. Statystycznie na Polaka przypada ich około 50. Nawet połowa tej ilości stanowi spory materiał do wykorzystania. Co więcej! Puszki po kawie nie muszą być wcale nudne i sztampowe. Warto je udekorować po swojemu lub skorzystać ze specjalnych kreatorów. Wówczas nasze puszki będą się wyróżniać. Co możemy z nich zrobić?

Gdzie puszek sześć, tam będzie co jeść

Kuchnia to miejsce, gdzie przyda się każdy dodatkowy pojemnik. W puszce możemy umieścić cukier, sól, makarony, mąkę czy płatki owsiane – każdy z tych produktów wymaga oddzielnego pojemnika. Jeśli nasza puszka po kawie nie jest nadzwyczaj ozdobiona, stwórzmy taką, aby pasowała tematycznie do produktu. Warto dodać też etykietkę, którą możemy wykonać sami lub kupić w sklepie papierniczym.

Uporządkuj przybory

Długopisy bez stałego miejsca, nożyczki czy linijki porozrzucane po całym domu. Chcąc uniknąć takiego widoku, wykorzystajmy puszki jako organizery. Sposobów na ozdobienie pojemników jest wiele: technika decoupage’u, użycie bloku kreatywnego czy pomalowanie na ulubiony kolor. Ciekawym dodatkiem będą też naklejki. Dopasowane do naszych upodobań na pewno ucieszą oko.

Skarbonka lub opakowanie na prezenty

Jak mówi przysłowie: „grosz do grosza, a będzie kokosza”. Oszczędzanie to nawyk, który zdecydowanie pomaga w życiu, a puszka przerobiona na skarbonkę będzie nas dodatkowo mobilizować. Pojemnik po kawie może stać się również ciekawym opakowaniem na prezenty urodzinowe czy świąteczne. Kolorowy, dopasowany do specjalnej okazji, na którą go przygotujemy, będzie wyjątkową pamiątką dla obdarowanego.

A może doniczki?

Rośliny pozwalają się wyciszyć i uspokoić. Nie trzeba wcale kupować kolejnych doniczek, aby uprawiać je w domu. Wystarczy wykorzystać posiadane przez nas puszki, które można pomalować farbą akrylową czy też pozostawić w pierwotnym stanie. Będą nam wówczas przy okazji przypominać o naszej ulubionej kawie. Pamiętajmy tylko o nawierceniu otworu od spodu puszki, aby puszka nie gromadziła nadmiaru wody. W ten sposób zyskamy oryginalne i funkcjonalne osłonki na rośliny czy zioła uprawiane w domu.

Nie potrzeba wielu przygotowań, aby udekorować puszkę po kawie. Wystarczą podstawowe narzędzia, jak pędzel, farba, taśmy dekoracyjne czy papiery do decoupage’u. Tak udekorowana puszka sprawi nam radość nie tylko dlatego, że stanie się naszym autorskim dziełem, ale też dlatego, że nadamy drugie życie przedmiotowi, który w przeciwnym razie wylądowałby na śmietniku.

zobacz więcej

styl życia

Rusza pierwsza edycja Race to Racer Caffè Vergnano!

Miesiące przygotowań uczestników, cztery odsłony eliminacji w największych Polskich miastach i wyjątkowe nagrody. 10 sierpnia ruszają pierwsze eliminacje do ogólnopolskiego konkursu baristycznego Race to Racer Caffè Vergnano. Kwalifikacje do wielkiego finału odbędą się w Gdańsku, Krakowie, Wrocławiu i Katowicach. Uczestnicy powalczą o możliwość bezpłatnego wypożyczenia na okres 24 miesięcy ekspresu Sanremo Cafè Racer o wartości 50 tys. złotych oraz kurs jazdy sportowej z kierowcą rajdowym Michałem Kościuszko. Udział w zawodach jest bezpłatny.

To pierwsza edycja konkursu Race to Racer Caffè Vergnano. Zawody odbywać będą się w wyjątkowej formule – bariści zmierzą się w systemie pucharowym. Uczestnicy eliminacji zostaną losowo zestawieni w pary. Każdy zawodnik będzie miał za zadanie przygotować 6 wylosowanych kaw. Bariści będą rywalizować w dwójkach, wykonując zamówienia równolegle. Do kolejnej rundy przejdzie osoba, która lepiej i szybciej wykonała zadanie. Jury zwróci uwagę na technikę wykonania oraz jakość napojów. Ocenie podlegać będzie również czystość stanowiska pracy i sprzętu, uzyskany czas oraz poprawność wydania otrzymanych zamówień. Udział w kwalifikacjach mogą wziąć bariści z całej Polski, niezależnie od marki kawy z którą pracują na co dzień.

Osoby, które zajmą dwa pierwsze miejsca podczas każdej z eliminacji, otrzymają prawo do występu w wielkim finale, który odbędzie się w Krakowie. Dodatkowo zwycięzca regionalnych kwalifikacji otrzyma ekspres ciśnieniowy Caffè Vergnano Tre Mini oraz komplet dzbanków do spieniania mleka Barista Space.

Regionalne eliminacje, podczas których wyłonieni zostaną finaliści odbędą się:

  • 10 sierpnia w Gdańsku
  • 8 września w Krakowie
  • 19 października we Wrocławiu
  • 31 listopada w Katowicach

Wielki finał zaplanowany jest na 14 grudnia 2019 w Krakowie.

Zwycięzca finału Race to Racer otrzyma zaproszenie na kurs jazdy sportowej z kierowcą rajdowym Michałem Kościuszko oraz możliwość bezpłatnego wypożyczenia na okres 24 miesięcy ekspresu Sanremo Cafè Racer o wartości 50 tys. złotych!

Zgłoszeń do eliminacji należy dokonywać mailowo na adres: ossowska_aleksandra@espresso.pl. Udział w konkursie jest bezpłatny, liczba miejsc jest ograniczona.

zobacz więcej

styl życia

Krakowski turniej brydża sportowego

W dniach 12-14 lipca, w Kärcher Hala Cracovia Centrum w Krakowie odbył się II memoriał brydżowy im. Andrzeja Żurka, jednego z najlepszych polskich brydżystów. Podczas zawodów serwowana była kawa Caffe Vergnano. Uczestnicy mogli skosztować jej w naszym mobilnym barze wewnątrz budynku oraz przed wejściem na Halę. Cieszymy się, że mogliśmy wziąć udział w tym wydarzeniu.

Brydż to jedna z najbardziej kultowych gier karcianych. W Polsce międzywojennej nie znać brydża i nie umieć tańczyć po prostu nie wypadało. Sport ten uprawiało parę milionów Polaków, był obecny w każdej inteligenckiej rodzinie. Wraz z upływem czasu, stał się dyscypliną niszową i pomimo znaczących sukcesów polskich zawodników zapomnianą. Aby przywrócić świetność brydżowi sportowemu w Krakowie, w dniach 12-14 lipca odbył się II memoriał im. Andrzeja Żurka, jednego z najlepszych polskich brydżystów. Wydarzenie było otwarte dla wszystkich graczy, a na nagrody przeznaczono 100% wpisowego. Sędziował Maciej Czajkowski, prezes Mazowieckiego Związku Brydża Sportowego.

 

zobacz więcej

styl życia

Kup kawę, zgarnij walentynkową filiżankę !

Zbliża się święto zakochanych a skoro tak my też przygotowaliśmy dla Was walentynkową niespodziankę!

Dostępna będzie w wybranych miejscach:

KRAKÓW :
I LOVE COFFEE KAWIARNIA / Kazimierza Wielkiego 86
KONTENER VERGNANO PRZY NCK / Jana Pawła II 232
BŁONIA BISTRO / 3 Maja 55

WROCŁAW:
CAFE VINCENT / Oławska 8 A
CAFE VINCENT / Ruska 5

KATOWICE:
AMFORA / Francuska 1a

CZĘSTOCHOWA:
CAFE SKRZYNKA / Dąbrowskiego 1

GOLENIÓW/ O.SZCZECINA:
FOTELOVE CAFFE / Kościuszki 10

SOPOT:
MERIDIAN / Plac Zdrojowy 2 ( na Molo)

GDAŃSK:
CAFFE LOPEZ / Orzechowa 1
BAIKA / Obrońców Wybrzeża 1

Promocja trwa od 14 lutego do wyczerpania zapasów!

Chętnych do zakupu poza miejscami promocji prosimy o e-maila na adres sornat_ewa@espresso.pl oraz kontakt z naszymi dystrybutorami 🙂

zobacz więcej

styl życia

Dzień Ziemi obchodzony jest na całym świecie 22 kwietnia. Rocznica ta została po raz pierwszy zainaugurowana przez Organizację Narodów Zjednoczonych w 1970 roku w celu podniesienia świadomości społecznej w zakresie ochrony środowiska. Z biegiem lat, dzięki eksplozji Internetu i portali społecznościowych, to święto zaczęło nabierać coraz większego znaczenia a jego „zaraźliwość” pojawiłą się wraz z hashtagiem #earthday.

Z roku na rok Światowy Dzień Ziemi zwraca uwagę na liczne i coraz bardziej istotne kwestie ekologiczne, a każda edycja Dnia Ziemi skupia się na konkretnej kampanii.

Edycja 2018 koncentruje się na stale rosnącej produkcji odpadów z tworzyw sztucznych i wynikającym z tego zanieczyszczeniu źródeł wodnych. Od zatrucia życia morskiego do zanieczyszczenia naszych plaż i krajobrazów oraz przepełnienia wysypisk, gwałtowny wzrost ilości tworzyw sztucznych jest coraz bardziej realnym zagrożeniem dla przetrwania naszej planety.

W odpowiedzi na to Dzień Ziemi 2018 skoncentrowany będzie na gromadzeniu i upowszechnianiu informacji, organizacji i wspieraniu działań, skierowanych ku zmianie postaw i zachowań ludzkich, ściśle powiązanych z tworzywami sztucznymi. Ambitnym celem jest w istocie wprowadzenie obywateli świata na mowy poziom świadomości w zakresie zanieczyszczenia tworzywami sztucznymi, co przyczyni się do pozytywnego sprzężenia zwrotnego w postaci pozytywnych zachowań.

Obecnie produkuje się rocznie około 300 milionów ton tworzyw sztucznych do produkcji toreb, butelek, opakowań i innych produktów na całym świecie. Niestety, tylko około 10% wyprodukowanego tworzywa sztucznego jest poddawane recyklingowi i ponownie wykorzystywane w prawidłowy sposób. Reszta trafia na składowiska odpadów lub do naszego środowiska naturalnego, gdzie niebezpieczne substancje chemiczne rozprzestrzeniają się w glebie i otaczających ją wodach, zagrażając człowiekowi i przyrodzie.

Strona internetowa www.earthday.org gromadzi wiele inicjatyw promowanych przez firmy, organizacje i osoby prywatne, które mogą wnieść swój wkład w trwającą kampanię.

Ponadto, przed Dniem Ziemi, ukazał się kalkulator online (dostępny tutaj), który umożliwia każdemu określenie ilości odpadów plastikowych wytwarzanych na co dzień, wraz z zestawem narzędzi (pobierz go tutaj), zawierającym dobre praktyki w zakresie zmniejszania ilości odpadów plastikowych. Pod uwagę wzięto różne produkty: od plastikowych talerzy po szczoteczki do zębów. Wszystkie z nich są przedmiotami codziennego użytku, tak jak w przypadku kawy.

Nagły wybuch zainteresowania kawą w kapsułkach sprawił, że espresso stało się przyjemnością nie zawsze zgodną z zasadami zrównoważonego rozwoju. Wystarczy tylko pomyśleć o wytycznych kilku europejskich miast, takich jak Hamburg, które już dwa lata temu zakazały stosowania kawy w plastikowych kapsułkach w celu ograniczenia produkcji odpadów plastikowych, które nie nadają się do ponownego przetworzenia.

Czy to oznacza, że powinniśmy czuć się winni, gdy pijemy espresso w domu? Właściwie nie. Rozwiązanie to z pełną dumą pochodzi z Włoch.

W 2015 roku, na długo przed tym trendem, Caffè Vergnano, najstarsza włoska firma zajmująca się paleniem kawy, wprowadziła na rynek Èspresso 1882, pierwszą na rynku masowym gamę kapsułek nadających się do kompostowania, kompatybilnych ze standardem Nespresso. Kompostowalność oznacza, że po wydaniu kawy kapsułka może zostać wyrzucona do pojemnika na odpady organiczne, a następnie odzyskana w celu przekształcenia jej w kompost.

To innowacyjne i nowatorskie rozwiązanie oferuje konsumentom możliwość delektowania się prawdziwym włoskim espresso przy jednoczesnym zachowaniu zrównoważonego rozwoju i świadomości.

Kilka kluczowych danych liczbowych: w 2017 roku na całym świecie sprzedano 60 milionów kapsułek kompostowalnych Caffè Vergnano, co stanowi 120 ton tworzyw sztucznych, które można przekształcić w kompost, nie gromadząc ich na składowiskach odpadów.

Te istotne dane liczbowe mogą odegrać ważną rolę w ograniczaniu ilości odpadów plastikowych, jeżeli będą połączone z właściwą codzienną gospodarką sortowaniem odpadów.

Zawsze wierzyliśmy w segment kapsułkowy, wyprzedzając trendy i wprowadzając na rynek pierwszą kapsułkę kompatybilną z Nespresso, dzisiejszym liderem tego standardu na rynku„, powiedziała prezes Caffè Vergnano, Carolina Vergnano. Od samego początku koncentrowaliśmy się na innowacyjności A teraz jeszcze bardziej, gdy mamy do czynienia z prawdziwym projektem dotyczącym ochrony środowiska„.

Kapsułki Èspresso 1882 posiadają certyfikat Vinçotte (organizacja rozpoznawalna na całym świcie) o nazwie „Kompost OK”, który można znaleźć w sklepach detalicznych lub w sklepie internetowym Caffè Vergnano.

Są one przyjazne dla środowiska, a kawa jest tak dobra, jak zawsze. Nowe kapsułki zachowują aromat mieszanki Caffè Vergnano, zapewniając jednocześnie doskonałą jakość filiżanki kawy.

Istnieją też liczne inicjatywy Caffè Vergnano wspierające Dzień Ziemi, a wszystkie promowane są przez hashtag #bevicompostabilmente! (pij ekologicznie). Oto one:

  • Konfigurator puszki, platforma online umożliwiająca dostosowanie puszki do potrzeb użytkownika, charakteryzująca się dwoma tłami, poświęconymi specjalnie Dniu Ziemi 2018.

  • 16 kwietnia (do 13 maja) na platformie Instagram uruchomiona zostanie inicjatywa #vergnanogoododhabits, aby zachęcić użytkowników do zamieszczania zdjęć swoich dobrych nawyków, towarzyszących filiżance kawy z możliwością wygrania kuponów rabatowych do sklepu e-commerce.

  • Na stronie www.caffevergnano.com znajduje się teraz nowa sekcja #bevicompostabilmente, w całości poświęcona inicjatywom proekologicznym promowanym przez Firmę, a w tygodniu Dnia Ziemi 2018 strona główna będzie w całości zielona.

  • Wydarzenie zorganizowane we współpracy z Eataly US: przed sklepami w Nowym Jorku, Bostonie i Los Angeles „flota” zielonych rowerów pod marką Caffe Vergnano będzie przyciągać uwagę przechodniów, którzy będą mogli wziąć udział w zabawnej „zielonej” ankiecie, aby wygrać kupony rabatowe i książkę kucharską Made in Italy.

Wszystkie informacje dostępne są pod adresem www.caffevergnano.com, na stronie głównej, która w ciągu tygodnia Dnia Ziemi będzie ubrana na zielono!

zobacz więcej

styl życia

Źle wychowani w barze: kawowa etykieta

O etykiecie w restauracji, w trakcie wyjść na kolację czy na biznesowy lunch, napisano już wszystko. Ale czy istnieje także „etykieta picia kawy”? (więcej…)

zobacz więcej

styl życia

W lodówce czy nie w lodówce? Mity i fakty na temat przechowywania kawy

Kiedy nożyczki przecinają nowe opakowanie kawy, jeszcze zanim zobaczymy ciemny i zwarty puder, uderza nas niepowtarzalny aromat, który wypełnia nasze nozdrza: silny, intensywny, pełny, zdecydowany, mocny… tak ulotny, jak to doznanie, które drugi raz może się nam już nie przydarzyć.

(więcej…)

zobacz więcej

CAFFÈ VERGNANO NA DZIŚ

Puszki obfitości - jak powtórnie wykorzystać puszki po kawie?

Według najnowszych badań 73% Polaków pije kawę codziennie. Wypijamy jej zwykle więcej niż filiżankę w ciągu dnia. Po kawie zostają nam zazwyczaj słoiki lub puszki. Jak wykorzystać je ponownie? Przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji, które mogą okazać się pomocne.

Szacuje się, że roczne zużycie puszek na świecie wynosi ponad 220 miliardów. Statystycznie na Polaka przypada ich około 50. Nawet połowa tej ilości stanowi spory materiał do wykorzystania. Co więcej! Puszki po kawie nie muszą być wcale nudne i sztampowe. Warto je udekorować po swojemu lub skorzystać ze specjalnych kreatorów. Wówczas nasze puszki będą się wyróżniać. Co możemy z nich zrobić?

Gdzie puszek sześć, tam będzie co jeść

Kuchnia to miejsce, gdzie przyda się każdy dodatkowy pojemnik. W puszce możemy umieścić cukier, sól, makarony, mąkę czy płatki owsiane – każdy z tych produktów wymaga oddzielnego pojemnika. Jeśli nasza puszka po kawie nie jest nadzwyczaj ozdobiona, stwórzmy taką, aby pasowała tematycznie do produktu. Warto dodać też etykietkę, którą możemy wykonać sami lub kupić w sklepie papierniczym.

Uporządkuj przybory

Długopisy bez stałego miejsca, nożyczki czy linijki porozrzucane po całym domu. Chcąc uniknąć takiego widoku, wykorzystajmy puszki jako organizery. Sposobów na ozdobienie pojemników jest wiele: technika decoupage’u, użycie bloku kreatywnego czy pomalowanie na ulubiony kolor. Ciekawym dodatkiem będą też naklejki. Dopasowane do naszych upodobań na pewno ucieszą oko.

Skarbonka lub opakowanie na prezenty

Jak mówi przysłowie: „grosz do grosza, a będzie kokosza”. Oszczędzanie to nawyk, który zdecydowanie pomaga w życiu, a puszka przerobiona na skarbonkę będzie nas dodatkowo mobilizować. Pojemnik po kawie może stać się również ciekawym opakowaniem na prezenty urodzinowe czy świąteczne. Kolorowy, dopasowany do specjalnej okazji, na którą go przygotujemy, będzie wyjątkową pamiątką dla obdarowanego.

A może doniczki?

Rośliny pozwalają się wyciszyć i uspokoić. Nie trzeba wcale kupować kolejnych doniczek, aby uprawiać je w domu. Wystarczy wykorzystać posiadane przez nas puszki, które można pomalować farbą akrylową czy też pozostawić w pierwotnym stanie. Będą nam wówczas przy okazji przypominać o naszej ulubionej kawie. Pamiętajmy tylko o nawierceniu otworu od spodu puszki, aby puszka nie gromadziła nadmiaru wody. W ten sposób zyskamy oryginalne i funkcjonalne osłonki na rośliny czy zioła uprawiane w domu.

Nie potrzeba wielu przygotowań, aby udekorować puszkę po kawie. Wystarczą podstawowe narzędzia, jak pędzel, farba, taśmy dekoracyjne czy papiery do decoupage’u. Tak udekorowana puszka sprawi nam radość nie tylko dlatego, że stanie się naszym autorskim dziełem, ale też dlatego, że nadamy drugie życie przedmiotowi, który w przeciwnym razie wylądowałby na śmietniku.

zobacz więcej

Jak wykorzystać fusy z kawy: UPRAWA ROŚLIN

Czy wiecie, że owoce kawy są bardzo odporne na szkodniki i choroby? To jeden z powodów, dla którego fusy po kawie doskonale sprawdzą się w domowej pielęgnacji kwiatów domowych i ogrodowych.  Przeczytajcie, jak można je wykorzystać.

Optymalne warunki dla uprawy kawy to te, które występują w klimacie równikowym i subtropikalnym. Krzewy kawowca potrzebują odpowiedniego nasłonecznienia, wysokiej wilgotności, a także urodzajnej gleby, która jednocześnie absorbuje wodę, ale i ją zatrzymuje. Hodowane w takich warunkach ziarna kawy zawierają magnez, potas, związki azotu i fosfor, które stanowią doskonałą odżywkę dla roślin.

1. Nawóz

Fusy w sposób naturalny spulchniają glebę, a dzięki zawartości składników odżywczych i mikroelementów poprawiają i wzbogacają jej strukturę. W przypadku kwiatów doniczkowych wystarczy 2 łyżeczki fusów wymieszać z ziemią z dna doniczki i już uzyskamy wartościowe podłoże do hodowli roślin w domu. Natomiast jeśli uprawiasz ogród, przekop ziemię wokół roślin i wymieszaj ze szklanką fusów. Zabieg ten jest szczególnie polecamy przy roślinach, które lubią lekko kwasowy odczyn gleby.

2. Odżywka do podlewania

Roztwór z wody i fusów świetnie nada się do pielęgnacji roślin potrzebujących kwaśnego podłoża, zarówno tych uprawianych w ogrodzie (jak borówki i brusznice, wrzosy, hortensje czy różaneczniki), jak i w domu (begonie, difenbahie, fiołki afrykańskie czy popularne paprocie). Pół szklanki fusów zalej 5 litrami wody i poczekaj aż napęcznieją. Tak przygotowaną odżywką podlewaj rośliny raz na 2 tygodnie.

3. Ściółka

Fusy sprawdzą się również w roli ściółki, będą bowiem powoli uwalniały do gleby związki azotu. Wystarczy rozsypać je wokół roślin i przysypać korą, żeby nie zostały rozniesione przez wiatr. Za ściółkę z fusów szczególnie wdzięczne będą marchewki, pomidory i róże. Przy kwiatach doniczkowych należy pamiętać, żeby rozsypać wysuszone fusy, w przeciwnym razie mogą spleśnieć i zmniejszyć dostęp roślin do tlenu.

zobacz więcej

Zarejestruj się newsletter

Obserwuj Caffè Vergnano